TRI GODINE U BiH se očekuje pozitivan ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih i rast plaća

TRI GODINE U BiH se očekuje pozitivan ekonomski rast, povećanje broja zaposlenih i rast plaća
Ilustracija

U BiH se od 2023. do 2025. godine može očekivati nastavak trenda pozitivnog ekonomskog rasta po prosječnim stopama od oko 3,2 posto na godišnjem nivou - 3,1 posto 2023. godine, tri posto 2024. i 3,4 posto 2025.

Ove stope ekonomskog rasta u BiH mogu se očekivati pod pretpostavkom stabilizacije eksternog okruženja i unutarnjih dinamika, navedeno je u informaciji Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH o perspektivama za naredne tri godine.

Tijekom ovog razdoblja očekuje se da domaća tražnja kroz privatnu potrošnju i investicije bude glavni oslonac ekonomskog rasta, dok se, s druge strane, tijekom posmatranog razdoblja očekuje stagnacija javne potrošnje, što će rezultirati smanjenjem njenog učešća u strukturi bruto domaćeg proizvoda, odnosno njenog doprinosa u ekonomskom rastu BiH.

U naredne tri godine u BiH se očekuje osjetniji ekonomski napredak u okviru kojeg bi događanja u industrijskoj proizvodnji trebala imati centralnu ulogu, navodi Srna.

Osim očekivanih povoljnih eksternih prilika, u ovom srednjoročnom vremenskom okviru očekuje se i značajniji utjecaj internih dinamika u funkciji jačanja industrijske proizvodnje u BiH.

Iz DEP-a navode da bi poboljšanje poslovnog ambijenta trebalo rezultirati povećanjem investicijskih ulaganja (domaćih i stranih), veću iskorištenost postojećih i pokretanje novih kapaciteta, povećanje broja zaposlenih i jačanje konkurentske pozicije proizvođača iz BiH, kako na domaćem, tako i na inozemnim tržištima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U informaciji je istaknuto da, imajući u vidu sve navedene okolnosti, tijekom ovog razdoblja očekivane stope rasta fizičkog obima industrijske proizvodnje prema projekciji DEP-a iznose oko šest posto na godišnjem nivou (6,1 posto naredne godine, 5,8 posto 2024. i 6,3 posto 2025.).

Rast obima investicija i trgovine trebalo bi se pozitivno odraziti na broj zaposlenih osoba, a uz bolje poslovne prilike u oblasti indutrije, trgovinske ali i u pojedinim uslužnim djelatnostima, bili bi stvoreni uvjeti za rast broja zaposlenih osoba.

Time bi u narednoj godini ukupan broj zaposlenih osoba u BiH mogao biti uvećan oko 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok bi se veći obim poslovne aktivnosti trebao odraziti na plaće, tako da bi prosječna neto plaća u 2023. godini mogla biti nominalno uvećana oko 3,1 posto.

Uz povoljnu poslovnu klimu u BiH se očekuje povećanje broja zaposlenih osoba u razdoblju 2024.-2025. godine od 1,6 do 1,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, uz istovremeno smanjenje broja nezaposlenih osoba, ali i nastavak uvećanja neto plaća od 3,2 do 3,3 posto.

U BiH se, prema projekcijama DEP-a, naredne godine očekuje stabilniji rast cijena koji je vezan za smanjenje vanjskih pritisaka na cijene, prenosi Srna.

"Ovaj sporiji rast inflacije odražava oštar pad cijena sirove nafte koje bi od 2023. godine mogle imati silazni trend sve do kraja projekcijskog razdoblja. Europska centralna banka u svojim projekcijma predviđa da bi cijena sirove nafte u narednoj godini mogla biti niža za 11,7 posto. Očekuje se i smanjenje cijena hrane u posmatranoj godini, a inflacija u eurozoni bi mogla biti iznositi 2,1 posto", navode iz DEP-a.

Ako se osim navedenih eksternih faktora uzmu u obzir stabilne cijene hrane i komunalija, u BiH se u 2023. godini može očekivati inflacija od 1,8 posto. Projekcije inflacije u BiH u razdoblju 2024.-2025. godine također su zasnovane na nižim cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu energenata, kao i hrane bez značajnijih promjena cijena komunalija.

ECB predviđa da bi inflacija u eurozoni mogla iznositi 1,9posto u 2024. godini uz smanjenje cijena sirove nafte za 6,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Projekcije Svjetske banke ukazuju da bi indeks cijena hrane mogao biti manji oko jedan posto, tako da se na osnovu navedenog u BiH može očekivati umjeren rast cijena u 2024.-2025. godini od 1,5 do 1,7 posto.