Štete u poljoprivredi preko milijardu maraka

Samo na području Bosanske Gradiše procjenjuju se štete od oko 210 milijuna, što je priznao i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović.

Nakon sastanku s Udruženjem poljoprivrednika Semberije, Milovanović je tek najavio da će se razmatrati mjere za prevladavanje problema u kojima se nalaze poljoprivredni proizvođači, suočeni već duže s velikim problemima.

On je obećao da će „u kratkom vremenskom razdoblju" izaći s konkretnim prijedlozima što će se učiniti u vezi s jesenjom sjetvom i na koji način će se rješavati obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima u vezi s regresiranim đubrivom.

Trebala bi se ubrzati i isplata poticaja ratarima, i to prošlogodišnjih, koji se isplaćaju iz sredstava resornog ministarstva predviđenih za ovu godinu.

Resorni ministar je za ponedjeljak najavio sastanak s predstavnicima banaka i Agencije za bankarstvo RS-a, gdje će nastojati da se svi poljoprivredni krediti zamrznu na razdoblje od šest ili dvanaest mjeseci, ukoliko to bude moguće, kako bi dali vremena poljoprivrednicima da prevaziđu tešku situaciju.

Fena