SOFASCORE Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić danas imaju 250 zaposlenih, a ured možda otvore i u Hercegovini

Zlatko Hrkkać i Ivan Bešlić Sofascore
Licencirane fotografije/Sofascore/Tportal

Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić osnivači su jedne od najpopularnijih sportskih aplikacija na svijetu za praćenje sportova, aplikacije Sofascore. Prijatelji iz školskih klupa krenuli su skromno, preko foruma, a danas imaju 25 milijuna korisnika iz više od 100 zemalja svijeta. Njihova aplikacija detaljno prati i analizira više od 20 sportova, a iako su prvenstveno hrvatska tvrtka, svoje urede imaju diljem svijeta u kojima radi oko 250 zaposlenih. O ovoj velikoj i uspješnoj IT tvrtki mi smo porazgovarali sa Zlatkom Hrkaćem. Iako je rođen i odrastao u Zagrebu, njegova veza s Hercegovinom odakle vuče korijene je neraskidiva.

Kako je u početku izgledao razvoj platforme?

"Ivan Bešlić i ja smo prijatelji od malih nogu, odrasli smo u istoj ulici, u mjestu Klinča Sela, nadomak Zagreba. Išli smo zajedno u osnovnu školu, sjedili u istoj klupi, pa su nam i interesi nekako bili slični. U jednom trenutku smo počeli pisati blogove koji su se s vremenom pretvorili u forum pod imenom Cesarica.net. Pisali smo o raznim temama, bilo je tu glazbe, tehnologije, kraljevskog vjenčanja, pa tako i sporta. Natjecali smo se tko će imati više posjeta na svom forumu i shvatili smo da je sport jedna od popularnijih tema. Nakon nekog vremena smo zaključili da forumi neće opstati, pa smo se dogovorili stvoriti nešto dugoročnije. 2010. godine smo kupili svoj prvi livescore feed i tako je sve počelo, a koju godinu kasnije razvili smo i našu aplikaciju. Danas pratimo više od 20 sportova, na više od 40 jezika i mjesečno imamo 25 milijuna aktivnih korisnika diljem svijeta".

Zlatko Hrkkać i Ivan Bešlić Sofascore

FOTO: Mario Poje/Netokracija.com

Kako je tekao vaš životni put budući da živite 'Zagrebački san' većine Hercegovaca koji su 'gore'?

"Ja sam se u Hrvatskoj rodio i nikada zapravo nisam živio u Hercegovini, ali često dolazim u posjet. Mislim da se puno Hercegovaca dobro snašlo u Zagrebu iako je bilo i negativnih konotacija, npr. ona o bijelim čarapama i mobitelu u Mercedesu. Pa eto, ako ćemo se šaliti, na mobitelu temeljimo naš poslovni projekt i od toga živimo, tako da smo u jednu ruku bili vizionari".

Zlatko Hrkkać i Ivan Bešlić Sofascore

Licencirane fotografije/Sofascore

Jeste li od početka vjerovali u projekt?

"Jesmo i to je jedan od razloga uspjeha. U počecima nam nije bio problem sve što smo zaradili ponovno uložiti u projekt, jer smo znali da radimo na nečemu što će korisnicima biti i zanimljivo i korisno. Sjećam se kada smo krenuli razvijati prvu aplikaciju, developeri su nam govorili da će biti gotova za tri mjeseca. Kada su tri mjeseca prošla, rekli su da nije spremna i da moramo krenuti ispočetka. A evo mi i desetak godina kasnije još uvijek na njoj radimo. Nismo bili prva aplikacija koja prati sportske rezultate, ali smo prepoznali potencijal i bili uporni, što je u ovom projektu bilo ključno".

Pretpostavljamo da niste ni sami zamišljali da ćete biti vlasnici globalno prepoznatljive stranice?

"Nismo to pretpostavljali jer nam u počecima nije bio cilj napraviti globalni projekt. Cilj je bio održivi projekt od kojeg ćemo imati minimalne uvjete, pa da uz naš standardni posao imamo i dodatnu zaradu sa strane. Zadavali smo si realnije ciljeve, npr. skupiti za automobil. Nismo razmišljali o tome da postanemo 'jednorog'".

Smatrate li da ste bolji od konkurencije budući da ste širi u analitičkom segmentu?

"U odnosu na našu konkurenciju mi nudimo najširi spektar sportova, liga i detaljnih statističkih analiza. Sjećam se vremena, dok smo još bili mladi i neiskusni, da smo znali gledati što radi konkurencija. Veliki odmak od konkurencije napravili smo 2015. godine kada smo krenuli raditi ocjene igrača. U tom periodu su naši konkurenti mislili da su daleko ispred nas i stali su s unapređivanjem svojih aplikacija. Mi smo to iskoristili i s vremenom, nakon godina intenzivnog rada na aplikaciji i mnoštva novih svježih ideja, mi smo ti koji postavljamo trendove i oni koje konkurencija gleda i pokušava kopirati. I zato u Sofi nikad nije dosadno, stalno smišljamo nove i zanimljive projekte".

Koliko je zaposlenih trenutačno?

"Trenutačno imamo oko 250 zaposlenih. Najviše ih je u Hrvatskoj, ali imamo urede i u Brazilu, Argentini, Maleziji i drugim zemljama. Aplikacija nam je globalna, ali smo primarno hrvatska tvrtka i ponosni smo na sve naše kvalitetne ljude. Prije samo godinu dana smo obilježili mini jubilej kada smo prošli granicu od 200 zaposlenih. Tako da smo nedavno morali proširiti i naše urede, pa ćemo uskoro, u našoj zagrebačkoj središnjici udvostručiti radni prostor. Konstantno zapošljavamo, imamo planove širiti se na nova tržišta, ali i ojačati se na tržištima na kojima smo već prisutni".

Zlatko Hrkkać i Ivan Bešlić Sofascore

Licencirane fotografije/Sofascore

Kakva je radna atmosfera? Imate li nešto čime privlačite nove zaposlenike, neke interne aktivnosti? Pretpostavljamo da je najteže naći programere.

"Programeri (developeri) su definitivno najtraženiji, jer na kraju dana mi smo IT firma. Nemamo problem sa zapošljavanjem, jer smo uvijek imali fokus na kvalitetu. A s kvalitetnim ljudima privlačimo nove kvalitetne ljude. Mi smo ''family first'' tvrtka i važno nam je da zaposlenici mogu kvalitetno uskladiti posao s obiteljskim životom. Zaposlenici imaju klizno radno vrijeme, nudimo im brojne benefite poput plaćenog vrtića i raznih edukacija. Zbog svega toga atmosfera je pozitivna, a mi ćemo se truditi da tako i ostane".

Budući da su kladioničari naslonjeni na praćenje platformi koje se bave rezultatima i analizama, smatrate li opasnim klađenje, a naročito online kojem je teško postaviti bilo kakve granice?

"Sofascore je idealna platforma za sve koji "žele znati više", za sportske fanatike i ljude koji vole analizirati sport. Osim takvih, aplikacija je prilagođena i onima koji samo žele znati rezultat u najkraćem mogućem roku. Ja se osobno ne kladim, ali ako pričamo općenito, klađenje je izrazito regulirana industrija koja podliježe strogim zakonima i regulativama".

Zlatko Hrkkać i Ivan Bešlić Sofascore

Licencirane fotografije/Sofascore

Što mislite koliko daleko može ići branša, odnosno koliko bolje od ovog možete?

"Granice ne postoje, jer nove generacije traže sve više. Npr. prvi korisnici Sofe imali su ‘’jednostavnije’’ zahtjeve - dobiti točan rezultat u što kraćem vremenskom periodu, dok danas vidimo porast u interesu za detaljnije statistike i analize. Naš potencijal nije samo u trenutačnim korisnicima, nego u novim generacijama koje pametne telefone koriste kao ‘primary screen’. Mi imamo 25 milijuna korisnika, a potencijal nam je puno veći. Želimo postati prva aplikacija u kojoj ćemo pratiti sve sportove i sve lige. U tome će nam pomoći i naša Sofascore Editor aplikacija kroz koju ćemo pokriti i amaterske i niže lige".

Zlatko ističe kako u Premijer ligi pogleda Široki i Zrinjski, dok mu najveću emociju bude sve reprezentacije Hrvatske. Ističe kako voli dobru hercegovačku mezu i uštipke, a i otkriva nam gdje bi mogao biti ured Sofascore u Hercegovini. 

"BiH Premijer ligu ne pratim intenzivno, ali mi je prirodno da, kada stignem, pogledam klubove povezanije s Hrvatskom, recimo NK Široki Brijeg ili HŠK Zrinjski. Ali, ni u Hrvatskoj ne navijam za konkretan klub.

Pratite li intenzivno ili uopće sport?

"Pratim intenzivno, a osobito hrvatske klubove i sportaše. U našoj aplikaciji imam zapraćene sve hrvatske reprezentacije u svim sportovima! I staro i mlado, U-17, U-19, svi ostali, kad god igraju naši, njih sve pratim. Jedino za koga mogu reći da navijam je hrvatska reprezentacija. I jedino mi zbog toga srce brže zakuca".

Koja vam hrana najviše nedostaje iz Hercegovine?

"Svaki put kada dođem u Hercegovinu, jako volim zameziti. Kad god mi netko mezu stavi na stol, ne mogu odoljeti. Zapravo se divim koliko su tamo ljudi mršavi kada toliko vole jesti uštipke, sir i pršut", kaže Zlatko uz smijeh.

Možemo li očekivati Sofascore ured u našim krajevima?

"Mi u Mostaru imamo tim koji trenutačno radi na našim projektima, njih 10-ak. A ako ćemo negdje otvarati i službeni ured, bit će prvo u Mostaru".

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.