VIDEO  Sindikat Aluminija dao suglasnost na novu sistematizaciju, oko 500 djelatnika bit će proglašeno tehnološkim viškom

Sindikat Aluminija dao suglasnost na novu sistematizaciju, oko 500 djelatnika bit će proglašeno tehnološkim viškom

- Skupština Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminij je na svojoj sjednici u četvrtak dala suglasnost na nacrt nove sistematizacije radnih mjesta. Oko 500 djelatnika bit će proglašeno tehnološkim viškom. Oni će dobiti otpremnine i moći ostvariti ostala prava - izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminij Romeo Biokšić.

Dodao je kako su zaposlenici Aluminij odustali od najavljenih prosvjeda.

- Odluke o najavljenim prosvjedima za 3. rujna pred HDZ-om BiH i 5. rujna pred zgradom Vlade FBiH stavljeni su izvan snage jer su naši zahtjevi djelomično ispunjeni, a i MUP nam je zabranio prosvjedna okupljanja na najavljenim lokacijama - dodao je Biokšić.

Po njegovim riječima, od 2. rujna dio djelatnika Aluminija dobit će rješenja s otkazima ugovora o radu, dok će ostali djelatnici sklapat nove ugovore s poslodavcem.

Po njegovim riječima, otpremnine će iznositi otprilike šest prosječnih plaća ili oko 8.500 maraka po osobi.

Dodao je kako se nada da će se vodstvo Aluminija uspjeti pronaći investitora kako bi se plan ponovnog pokretanja proizvodnje mogao provesti u djelo.

- Ukoliko, pak, ne bi došlo do pokretanja proizvodnje do kraja godine, i ovi djelatnici imat će ista prava kao i oni koji su proglašeni tehnološkim viškom, a do tada će primati plaću umanjenu za 50 posto - dodao je Biokšić.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog nagomilanih dugova.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se 293 milijuna odnosi na dug za električnu energiju.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto dionica.

https://youtu.be/RTC-614e7ec

Fena