SAVJETI Provjerite poslodavca kod kojeg aplicirate za posao

Posao računanje
Ilustracija

Prilikom zapošljavanja poslodavci vrše selekciju kako bi na razne načine provjerili kandidate koji se žele zaposliti. Neki idu do tolikih detalja, da se čak zna dogoditi da naruše privatnost.
U današnjem tekstu financa.ba će Vas pokušati savjetovati na koji način provjeriti potencijalnog poslodavca, kako biste bili sigurni da se isplati trud, rad, energija, znanje, iskustvo.

Krenimo s najednostavnijim informacijama

Provjerite dostupne informacije koje nude pretraživači. Kada upišete naziv kompanije, te eventualno vlasnika, na internetu će se pokazati dostupne informacije. Jako je bitno da se za uz naziv kompanije ne vežu negatvne vijesti, da je poslovanje u skladu s zakonom, da nema informacija koje se vežu uz kršenje zakona. Ukoliko tražilica usmjeri na negativne tekstove, svakako se preporučuje dodatno informiranje o poslodavcu.

Uvjeti rada

Dobar poslodavac sa svakim zaposlenikom potpisuje ugovor o radu u kojem se definiraju prava i obveze obje strane. Ukupan iznos mjesečnih primanja isplaćuje se na bankovni račun i naveden je u ugovoru o radu. Naravno, bitno je da se poštuju zakonske odredbe po pitanju prava zaposlenih na godišnji odmor i druga prava za slobodne dane i slično.

Dodatni benefiti

Često se može u medijima pročitati kako u svim segmentima nedostaje radne snage. Stoga kvalitetni radnici, čak i u Bosni i Hercegovini, mogu birati uvjete u kojima će raditi. Prema tome, ukoliko su prethodno navedeni kriteriji ispunjeni, možete provjeriti je li kultura firme u skladu s Vašim očekivanjima, hoće li posao za koji aplicirate u potpunosti iskoristiti vaše potencijale, pruža li novo radno mjesto mogućnosti daljnje edukacije i usvajanja novih vještina, pruža li mogućnost za napredak u skladu s vještinama.

Bonitetne kuće nude provjeru uspješnosti

Ukoliko želite otići i korak dalje, definitvno možete provjeriti financijske pokazatelje poduzeća u koje se odlučite zaposliti. U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko bonitetnih kuća, koje će Vam uz određenu naknadu provjeriti bonitet potencijalnog poslodavca, te je li bilo blokada računa ili nekih drugih problema. Dobra stvar je da ne morate biti financijski ekspert, jer će biti ponuđena i ocjena tipa od 1 do 5 te opisne informacije zbog čega je dodjeljena navedena ocjena.

Dobro je čuti viđenje postojećih zaposlenika

Živimo u okruženju u kojem uvijek netko ima nekog poznanika koji je zaposlen kod potencijalnog poslodavca. Informacije nisu nikad brže kolale, stoga je dobro da dođete do prijatelja, poznanika ili prijatelja od prijatelja, te uživo saznate informacije o poslodavcu iz prve ruke. Svakako treba voditi računa da svatko ima svoju percepciju i da treba voditi računa, ako se nekome nešto sviđa, ne mora značiti da će i vama. Mudro je informirati se o stvarima koje ne preferirate kod poslodavca, jer se na dobre svi lako prilagodimo. Raspitajte se o međuljudskim odnosima unutar same kompanije, poprilično su bitni.

Interview – kao što govori o Vama, govori i o poslodavcu

Dobili ste priliku izravno razgovarati s potencijalnim kolegama i nadređenim osobama. Pratite kako teče interview. Primjerice, neopravdano kašnjenje sugovornika, bez ikakve isprike, pokazuje nepoštovanje prema vama kao potencijalnom zaposleniku. Gledanje na sat ili tipkanje po mobitelu pokazuje nezainteresiranost. Jedan od načina za procjenu tvrtke u kojoj bi trebali biti zaposleni je ponašanje osobe koja sjedi nasuprot vas na intervjuu – nadređenog ili osoba iz HR službe. Ako su usredočeni isključivo na sebe, onda imate posla s egoističnim ljudima. Kod razgovora za posao fokus mora biti na vama, kako bi poslodavac mogao procijeniti jeste li pravi kandidat za radno mjesto na koje ste aplicirali.