Rekordan broj zaposlenih u Njemačkoj, ovako nije bilo od ujedinjenja

Njemačka, recesija, Njemačka, stopa zaposlenosti

U Njemačkoj je, unatoč naznakama recesije, dosegnut rekordan broj zaposlenih koji iznosi 45,4 milijuna ljudi i najveći je broj zaposlenih od ujedinjenja Njemačke, proizlazi iz statistika koje je u ponedjeljak objavio Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

“U trećem tromjesečju ove godine u Njemačkoj je bilo zaposleno 45,4 milijuna osoba, što je najveći broj od ujedinjenja Njemačke 1990.”, stoji u priopćenju Saveznog ureda za statistiku.

No, istodobno je zabilježeno i usporavanje porasta broja zaposlenih. U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, broj zaposlenih u trećem kvartalu se povećao za 356.000 što je 0,8 posto, dok je u prvom tromjesečju, u usporedbi s istim razdobljem lani, porastao za 1,1 posto, što se može protumačiti smanjenim gospodarskim rastom koji bilježi Njemačka od početka 2019.

Daljnji pozitivni pokazatelji odnose na povećanje broja zaposlenih na neodređeno vrijeme, što se objašnjava manjkom stručne radne snage koja sve rjeđe pristaje na ugovore na određeno razdoblje.

Najveći porast zaposlenih bilježe građevinski sektor (1,4 posto) i sektor uslužnih djelatnosti (1,8 posto).

Istodobno se nastavlja trend pada broja samostalnih poduzetnika. U trećem tromjesečju je u Njemačkoj bilo prijavljeno 4,15 milijuna samostalnih poduzetnika što je za 71.000 manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Na njemačkom tržištu rada, prema posljednjim informacijama Saveznog ureda za zapošljavanje s početka studenog, trenutno je zbog nedostatka odgovarajuće radne snage nepopunjeno 1,36 milijuna radnih mjesta.