Prošle godine u FBiH najviše uložili Hrvatska, Austrija i Turska

Euri u rukama
Ilustracija

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, usvojila informaciju o izravnim stranim ulaganjima (ISU) u Federaciji BiH u 2020. godini.

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupno stanje dosadašnjih izravnih stranih ulaganja (ISU) je na 31.12.2020. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosilo je 9.062 milijuna KM.

Godina koju je obilježila globalna ekonomska recesija uzrokovana pandemijom covid-19, ipak je uspjela polučiti pozitivan trend kada je riječ o ISU u FBiH.

Prošle godine su ISU u Bosni i Hercegovini iznosila su 678,2 milijuna KM, od čega se na Federaciju BiH odnosi 390,2 milijuna KM. Vodećih pet zemalja investitora po iznosu ulaganja u 2020. godini u Federaciji BiH, čiji zbirni iznos ulaganja iznosi 318 milijuna KM, bile su Hrvatska (134,7 milijuna KM), Austrija (59,9 milijuna KM), Turska (54,8 milijuna KM), Njemačka (42,7 milijuna KM) i Slovenija (25,8 milijuna KM).

Pet najznačajnijih djelatnosti u kojima su tijekom 2020. godine registrirana strana ulaganja su financijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i mirovinskih fondova), trgovine na veliko i na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima), proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda, poslovanje nekretninama i proizvodnja prehrambenih proizvoda, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.