POVEZANI NAKON 23 GODINE Slavoncima vlakom do mora treba 14 sati, a Bosancima tri i pol sata

Talgo vlak
Ilustracija/Hercegovina.info

Sezonski vlak od Sarajeva do Ploča krenuo je s prometovanjem 2. lipnja i tako će biti sve do 27. kolovoza. Vlak će prometovati samo petkom, subotom i nedjeljom. Polazak vlaka iz Sarajeva planiran je u 7:15 sati, a dolazak u Ploče u 10:36 sati. Povratak vlaka iz Ploča planiran je u 18:26 sati, a dolazak u Sarajevo u 21:51 sati. Cijena karte u jednom smjeru iznosi 25 KM. Povratna karta košta 41,40 KM i važi mjesec dana.

Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 30 % (studenti, novinari, umirovljenici i grupe od preko šest odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 18,60 KM, a povratnu 37,20 KM. Putnici koji ostvaruju pravo na povlasticu od 50% (djeca od 4 do 12 godina, slijepe osobe i njihova pratnja, grupe od preko 30 odraslih putnika) kartu u jednom pravcu plaćaju 14,30 KM, a povratnu 28,60 KM.

Putnici koji žele putovati ovim vlakom, trebaju kupiti voznu kartu najkasnije dan prije planirane vožnje do 12 sati i tom prilikom na blagajni ostaviti: ime i prezime, godinu rođenja i broj putovnice. Ova procedura je obavezna u cilju efikasnije carinske kontrole i skraćivanja vremena zadržavanja prilikom prelaska državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske u Čapljini.

Ukoliko putnik započinje putovanje u Pločama, kartu će kupiti na dan putovanja kod konduktera u vlaku. Karta se može platiti u konvertibilnim markama ili u eurima. Karte Sarajevo-Ploče-Sarajevo ne mogu se kupiti online.

Također, nakon pune 23 godine Slavonija i Sisak ponovno su željeznicom povezani s Dalmacijom, sezonskim vlakom, koji je u subotu (1. srpnja) navečer simbolično ispraćen iz Siska. Riječ je o noćnom brzom vlaku, koji će do 3. rujna prometovati na relaciji Vukovar/Vinkovci - Sisak - Zagreb - Šibenik/Split.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić je rekao da se na ovaj način povezuje veliki dio kontinentalne Hrvatske, posebno Sisačko-moslavačka županija sa Splitom. Vlada RH u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom omogućila je stanovnicima s potresom stradalog područja besplatni prijevoz, piše HRT.

Sezonski vlak kreće iz Vukovara u 16:49 sati, u Sisak stiže u 21:05 sati, a u Split 6:56 sati. Na povratku, iz Splita kreće u 20:59 sati, u Sisku je u 6:58 sati, a Vukovaru u 11:06 sati. Cijene karata su snižene 40 posto, a stanovnici sa potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije imaju besplatan prijevoz uz obaveznu rezervaciju mjesta u iznosu od 1,06 EUR.