Potrošačka košara u rujnu jeftinija za 428 KM

Potrošačka košara u rujnu jeftinija za 428 KM

Sindikalna potrošačka košara koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za rujan ove godine iznosi 1.942,61 KM i za 428,20 KM je jeftinija od potrošačke košare za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za srpanj ove godine iznosila je 940 KM i za 29 KM je viša od prosječne plaće isplaćene u lipnju godine, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Pokrivenost sindikalne potrošačke košare prosječnom plaćom je 48,39 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke košare u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku košaru čine: prehrana (40,7 posto), stanovanje i komunalne usluge (16 posto), higijena i održavanje zdravlja (5,8 posto), obrazovanje i kultura (8,8 posto), odjeća i obuća (15,4 posto), prijevoz (7,1 posto), te održavanje domaćinstva (6,2 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 82 artikla. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH, prenosi Fena.