POSKUPLJENJE STRUJE Udruženje poslodavaca FBiH nadležnima - privatni sektor u raljama vlasti

POSKUPLJENJE STRUJE Udruženje poslodavaca FBiH nadležnima - privatni sektor u raljama vlasti
Klix

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (FBiH) danas je izrazilo nezadovoljstvo najavljenim poskupljenjem električne energije za poslovne subjekte.

Predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović rekao je medijima da bi se situacija u kojoj se trenutno nalaze, bez pretjerivanja, mogla nazvati 'privatni sektor u raljama vlasti', prenose mediji.

"Rast cijena električne energije je samo jedan udar na nas, a tu su još i nove fiskalne kase, te najava enormnog povećanja minimalne plaće", istaknuo je Smalibegović.

Prema njegovoj procjeni, sve te stavke bi poslodavce koštale 500 milijuna KM ili dva milijuna KM svaki radni dan. On tvrdi da se time šalje poruka investitorima da nije pametno ulagati u FBiH, a radnicima da bi im bolje bilo raditi negdje izvan BiH.

Generalni direktor kompanije 'Arcelor Mital' iz Zenice Nikhil Mehta istaknuo je da su dobili ponudu za novi ugovor za kupovinu električne energije po 125 posto skupljoj cijeni.

On je dodao da to dovodi u pitanje nastavak poslovanja ove kompanije i da bi vlast trebala još jednom razmotriti trenutnu situaciju.