POPULARNA KRIPTOVALUTA Vrijednost bitcoina ponovno iznad 50 tisuća dolara

bitcoin
Ilustracija

Nakon što je jedno vrijeme vrijednost bitcoina bila u konstantnom padu te je krajem 2022. godine jedan bitcoin vrijedio oko 15-ak tisuća dolara, neki su financijski stručnjaci počeli govoriti o kraju ove kriptovalute te kako bi njegova vrijednost jednom mogla pasti na - nulu. No kao i ranije, pokazalo se kako bitcoin ima neke svoje pozitivne i negativne cikluse, a sada smo u pozitivnoj fazi i jedino je pitanje do koje će vrijednost najpopularnija kriptovaluta narasti.

Jučer je tako prvi put nakon dvije godine vrijednost bitcoina dosegla - 50 tisuća dolara, na oduševljenje brojnih investitora u ovaj kripto. Nakon velikog rasta koji je bitcoin zabilježio prošle godine, i u 2024. je nastavljen rast te je od početka godine njegova vrijednost u plusu više od 16 posto.

Razloga za ovakav rast je više. Jedan od njih su i očekivanja da bi Federalne rezerve uskoro mogle smanjiti kamatne stope u SAD, što bi se moglo dogoditi u svibnju. Na cijenu bitcoina utjecalo je i nedavno odobrenje fondovima kojima se trguje na burzi, a povezani su s bitcoinom (ETF), što će investitorima olakšati pristup tržištu kriptovaluta i ulaganje u bitcoin.

Također, još jedan važan faktor u ponovnom porastu vrijednosti jest i tzv. halving, kada se prepolovi količina digitalne valute koja se dobije rudarenjem. Halving se događa svake četiri godine i svaki put prije njega raste vrijednost bitcoina, a ove godine halving će biti sredinom travnja.

Bit će zanimljivo vidjeti koju će vrijednost dosegnuti ova kriptovaluta u ovom novom pozitivnom ciklusu. Predviđanja analitičara su različita, iako je jasno kako je nezahvalno išta prognozirati s tako volatilnom kriptovalutom. Prema nekim stručnjacima za ovo tržište, možemo očekivati ne samo novo rušenje rekorda bitcoina, već bi njegova vrijednost mogla premašiti čak i 100 tisuća dolara, dakle mogla bi se udvostručiti tijekom sljedećih mjeseci ili godine.

Cifru od 50 tisuća dolara bitcoin je zadnji put dosegnuo prije oko dvije godine, a njegova najveća vrijednost do sada iznosila je skoro 70 tisuća dolara krajem 2021. godine., nakon čega je krenuo veliki pad.

Usprkos pozitivnim očekivanjima analitičara i predviđanju rasta, predsjednik Komisije za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima Gary Gensler, koji nema neko pozitivno mišljenje o kriptu, nedavno je u razgovoru za CNBC upozorio kako bi investitori trebali biti svjesni kako je riječ o volatilnoj valuti, što znači da je karakterizira veliki pad i rast vrijednosti, ali i da se često koristi u nekakvim ilegalnim aktivnostima - od pranja novca do ransomwarea i slično.