Počela otpuštanja radnika u Rafineriji Bosanski Brod

Rafinerija nafte, bosanski brod, tehnološki višak, otkazi
U prvom "valu" bit će otpušteno oko 70 radnika. Nekima su već uručeni otkazi. Prema navodima Sindikata radnika Rafinerije planirano je još blizu 90 otkaza.

"Ovaj tehnološki višak koji je urađen na ovaj način u smislu ukidanja radnih mjesta u sektoru prerade, a pogotovo operatera na terminalu svih izvršilaca, ljudi zaposleni na otpremi koji rade na punilištu, ne ostavlja se nijedan radnik", rekao je predsjednik ovog sindikata Đorđe Cvjetković za Al Jazeeru.
Strahuju da ovo znači kraj Rafinerije i obustavu rada.

Nestro grupacija oglasila se danas priopćenjem u kojem navodi kako optimizacija broja zaposlenih i troškova poslovanja ni na koji način nije vezana za obustavu rada u Rafineriji nafte Brod, već kako je to dio programa vezanog za povećanje efikasnosti rada koja također obuhvaća i aktivnosti na gasifikaciji Rafinerije nafte (usmjerene na smanjenje gubitaka na naftnim derivatima zbog vlastite potrošnje) te projekt proizvodnje solarne energije (usmjeren na smanjenje količine električne energije koja se kupuje na tržištu, a koju već duži period prati kontinuirani rast cijena).

"Optimizacija radnih resursa koja je vezana za tehnološke viškove u Rafineriji nafte slijedi iste principe kao i u slučaju drugih rafinerija nafte u Europi (jedinični troškovi proizvodnje po toni krajnjeg proizvoda – naftnih derivata). Dodatna otpuštanja nisu planirana do kraja ove godine. Dalje smanjenje moguće je u slučaju realizacije tehničkih mjera, izmjene režima opsluživanja opreme te organizacione strukture preduzeća. Sve to će se, naravno, odvijati uz poštovanje svih normi i propisa vezanih za rad i održavanje proizvodnih objekata ove vrste", kažu iz ove kompanije.

Početak rada Rafinerije još nije poznat jer se čekaju rezultati istrage o uzrocima havarije, koja je u nadležnosti istražnih organa Republike Srpske i koja je još uvijek u toku.

"Suvišno je naglasiti kako rukovodstvo Nestro grupacije s velikim nestrpljenjem očekuje njen konačni ishod. Rafinerija nafte je sa svoje strane izvršila sve potrebne radove na demontaži oštećene opreme i inžinjerskih sustava, a također je formiran budžet i vremenski raspored remontnih radova koji su potrebni za pokretanje rada preduzeća", kazali su iz ove kompanije.
U ožuku ove godine objavljen je podatak kako je akumulirani gubitak Rafinerije na kraju prošle godine iznosio 622,2 miliona KM.

"Rafinerija je na kraju prosinca 2018. godine imala akumulirani gubitak od 622,2 milijuna KM, neto gubitak je iznosio 10,8 milijuna, dok su kratkoročne obaveze društva veće od obrtne imovine za 40,4 milijuna maraka. Ove činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja", navedeno je u izvještaju revizorske kuće "BDO" o radu Rafinerije nafte u 2018.