Po treći put počinje izgradnja Vjetroparka u Podveležju

Mostar, vjetropark, gradnja vjetroparka, Podveležje
...Željko Laketić, i Elektroprivrede BiH, izvršni direktor za kapitalne investicije Senad Salkić, potpisali su danas u Gradskoj vijećnici u Mostaru Program o međusobnoj suradnji radi realizacije Projekta izgradnje VE1 Podveležje, mikrolokacija Mali Grad i Sveta Gora", „Ugovor o realizaciji Programa o međusobnoj suradnji radi realizacije Projekta izgradnje VE1 Podve3ležje, mikrolokacija Mali Grad i Sveta Gora" i Aneksa 4 na Ugovor o koncesiji za korištenje 16 (šesnaest) lokacija za izgradnju i rad 16 vjetroagregata u svrhu proizvodnje električne energije.

Projekt je vrijedan oko 160 milijuna maraka, a Elektroprivreda BiH ta je sredstva osigurala iz kredita njemačke razvojne KfW Banke. Ako sve bude teklo po planu, prvi kilovati električne energije iz mostarske vjetroelektrane trebali bi poteći do kraja 2018. godine. Iako je ugovor slične sadržane potpisan još 2011. godine, a nakon toga u još nekoliko navrata potpisivani su aneksi ugovora, predstavnici Elektroprivrede BiH i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić vjeruje kako više neće biti kašnjenja u realizaciji ovog projekta.

-Više nema odlaganja jer Grad Mostar neće dati suglasnost na novi produžetak koncesije. Mi smo već jednom potpisali ugovor s Elektroprivredom BiH o početku izgradnje, ali je nakon općih izbora 'Alijansa' potrošila novce na nešto drugo. Onda se tražio produžetak koncesije koji smo dali, pa se opet sljedećih četiri godine ništa nije radilo i onda smo došli na današnji datum da potpisujemo novi sporazum - istaknuo je gradonačelnik Bešlić.
Podsjetio je da je još 2007. godine Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku o izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Podveležje, dodavši kako se nada da će se sada konačna taj projekt i realizirati, što bi trebalo rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta i uređenjem lokalne infrastrukture.

Izvršni direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić kazao je da će ukupna instalirana snaga vjetroparka Podveležje iznositi 48 megavata.
-U sljedećih desetak dana raspisat ćemo tender za izgradnju pristupnih putova i montažne platoe, kao i lot za nabavku vjetroagregata i elektro opreme. Nadamo se da ćemo, ako sve bude išlo prema dinamičkom planu, 2018. godine imati završen ovaj projekt. Za nova kašnjenja, svakako, neće biti opravdanja - kazao je Salkić.
Dodao je kako početak izgradnje vjetroelektrane Podveležje predstavlja znak da je Elektroprivreda BiH opredijeljena za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je kako projekt izgradnje vjetroparka Podveležje predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u HNŽ-u.
- Konačno naše prirodne resurse stavljamo u funkciju razvitka. Posebno me veseli što se radi o investiciji u obnovljive izvore energije. Vjetar je najperspektivniji izvor energije i, prema predviđanjima, u tom segmentu industrije do 2030. u svijetu će se otvoriti tri milijuna novih radnih mjesta - dodao je Herceg.

Prema danas potpisnom sporazumu, Elektroprivreda BiH i Grad Mostar sufinancirat će izgradnju lokalnih cesta do ulaza u vjetropark, dok će uređenje ceste unutar vjetroparka financirati Elektroprivreda BiH.
Potpisivanju su bili nazočni i predsjednik Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, Skupštine HNŽ-e Šerif Špago, načelnik Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara Izet Šahović.