Po ponudi Abraham grupe, dugovi za Aluminij bi se otplaćivali 1000 godina

Aluminij Mostar, dugovi
Arhiva/hercegovina.info

Federalna vlada se upoznala s informacijom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu privrednog društva „Aluminij“ d.d. Mostar, navodi se u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

"Premijer Federacije BiH je ovlašten da uputi pismo/odgovor M.T. Abraham Group S.A. u partnerstvu s China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering &Construction Co., Ltd na njihov dostavljeni „Konačni memorandum za uzimanje u zakup Aluminija d.d. Mostar načinjen od Aluminij Industries d.o.o., dio M.T. Abraham Group S.A. u suradnji s China Machinery Engineering Corporation&China Nonferrous Metal Industry Foreign Engineering& Construction Co. Ltd“ datiran 12.12.2019. o njegovom neprihvaćanju i razlozima neprihvaćanja.

Sve interesne strane i sudionici u procesu odlučivanja i upravljanja, a posebno predstavnici u ime državnog kapitala u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar, obavezani su da osiguraju maksimalnu zaštitu radnika i imovine privrednog društva, i ubrzaju procese iznalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u privrednom društvu Aluminij d.d. Mostar.

Kako je navedeno u informaciji, Vlada niti može davati u najam, niti naplaćivati zakupninu dioničkog društva, niti preuzimati bilo kakve dugove i njihovu otplatu. Nadalje, u skladu s predloženim iznosom zakupnine po Ugovoru u zakupu, za otplatu dugova bilo bi potrebno 450 – 1.000 godina.

Vlada Federacije BiH ne može dati Aluminij Industries d.o.o. „ekskluzivno pravo kupiti čitavu tvornicu, njezinu mehanizaciju, ime brenda, zemlju i svako drugo intelektualno vlasništvo tijekom prvih 55 godina od razdoblja zakupa na 30 godina“.

Također, navedeno je da Vlada Federacije BiH, niti ima nadležnosti, niti može ugovarati bilo kakve uvjete za plaćanje najma, te da nema nadležnost, niti može ispuniti niti uvjete predložene ugovorom, a u skladu s propisima koji reguliraju državnu pomoć, poreznu politiku, izdavanje dozvola i licenci itd.", rečeno je u informaciji Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.