FOTO  Otkrivamo plan rekonstruiranja trgovačkog lanca: 'Konzum' se u BiH gasi u tri faze

Mercator Mostar
Neslužbeno sam doznao, dakle ne od povjerenika Vlade Hrvatske Ante Ramljaka, već od relevantnih izvora u ovoj priči, da bi restrukturiranje „Konzuma" u BiH trebalo ići u tri faze, kazao je za Dnevni avaz ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- Prvo bi na bh. tržište došao „Mercator" samo s opremom, imovinom i zalihama nekadašnjeg „Mercatora" - kazao je Šarović i dodao da bi Slovenci preuzeli i dobavljače koji trenutno rade s "Konzumom".

Kompliciran proces

To znači da bi u prvoj fazi „Mercator" u BiH ušao samo u trgovine koje je imao prije nego što ga je preuzeo koncern „Agrokor", a sve one male „mahalske" radnje poslovale bi i dalje pod brendom „Konzum".

- U drugoj fazi „Mercator" bi preuzeo objekte „Konzuma" u kojima taj brend posluje pod zakupom - pojasnio je Šarović.

Dakle, „Mercator" bi preuzeo trgovine „Konzuma" koje se nalaze u tržnim centrima širom naše države.

- Treća faza bila bi da „Mercator" preuzme sve objekte i kompletnu imovinu koju ima „Konzum" u BiH - istaknuo je Šarović.

U tom slučaju, brend „Konzum" prestao bi postojati u našoj državi.

Kada je u pitanju najava o formiranju državnog tijela koje će pratiti situaciju u koncernu „Agrokor", Šarović je kazao da je to na tragu realizacije zaključaka Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

- Riječ je o timu koji bi koordinirao sve u vezi s rješavanjem krize u „Agrokoru" - pojasnio je Šarović.

Potrebna suglasnost

Prema njegovim riječima, ideja da „Mercator" zamijeni „Konzum" tek je u povoju, a za to je potrebna suglasnost slovenske strane i ključnih povjerilaca „Agrokora".

- Bitno je istaći da se ovim ne bi promijenila vlasnička struktura u suštini, ali bi upravljanje preuzeo „Mercator". Sve to fino zvuči, ali ima dosta stvari koje su nedorečene u ovoj priči - smatra Šarović.

Dodaje da se radi o vrlo osjetljivoj temi koja je daleko od svog završetka.

- Sve se ovo radi s ciljem da se uspostavi jedan sistem koji bi osigurao da dobavljači kao ključni dio ovog problema budu zbrinuti. Ova priča sad otvara ogroman prostor za manipulacije i zbog toga svi u BiH moraju posebno biti oprezni - zaključio je Šarović.

Vlada Slovenije stala iza "Mercatora"

Ekonomista Admir Čavalić kazao je za Dnevni avaz da je dobro što je Vlada Slovenije stala iza „Mercatora" kao strateške kompanije, a i financijska izvješća pokazuju da je to zdrava kompanija.

- „Agrokor" je vlasnik 53 posto dionica „Mercatora" i s tog aspekta postoji određena samostalnost ove kompanije. Nije moguće da „Mercator" legalno uđe na naše tržište, a da ne preuzme dugove koje je ostavio „Konzum", ali to je stvar dogovora i potpisivanja službenog sporazuma između „Agrokora" i slovenskog trgovačkog lanca - pojasnio je Čavalić.