ODRŽAN SASTANAK Oštećenja na mostu u Počitelju još nisu sanirana!?

most počitelj pukotine
Istraga.ba

Kada je, prije nešto više od mjesec, obznanjeno da je spojen most Počitelj, najveća takva građevina na autocesti Koridora 5C, cjelokupna bosanskohercegovačka javnost je s pozitivnim reakcijama dočekala tu vijest.

Jer, nakon što su rokovi na izgradnji tog impozantnog objekta već davno probijeni i usljed čega je investitor JP 'Autoceste FBiH' posegnuo za mehanizmom naplate penala azerbejdžansko-kineskom konzorciju, vijest o spajanju rasponske konstrukcije dva posljednja stuba od ukupno šest, visine od skoro 100 metara, ukazivala je na to da su se izvođači radova, napokon, uozbiljili, navodi Indikator.

Međutim, nepuni mjesec poslije saznalo se kako je most Počitelj napukao. Pukotine su se pojavile između stubova S3 i S4, visine 92 i 91 metar. Ta dva stuba, odnosno njihove rasponske konstrukcije su spojene u lipnju prošle godine.

Most Počitelj ima neupitnu mehaničku otpornost i globalnu stabilnost, zaključeno je i poručeno sa sastanka koji su 8. kolovozs održali predstavnici 'Autocesta FBiH' i drugih subjekata uključenih u izgradnju ovog kolosalnog projekta. Sudeći prema odgovoru iz 'Autocesta FBiH', uočena oštećenja još nisu sanirana.

"Na sastanku koji je održan 8. kolovoza 2023. godine, a na kojem su, uz predstavnike investitora JP 'Autoceste FBiH', sudjelovali i drugi subjekti uključeni u izgradnju ovog kolosalnog projekta, donesen je zaključak prema kojem su intenzivirani radovi na otklanjanju nastalih oštećenja. Zajednički cilj svih strana uključenih u izgradnju mosta Počitelj je da se u što skorije vrijeme otklone svi nedostaci i da se radovi dovrše u skladu s ugovorom", odgovorili su iz "Autocesta FBiH, piše 'Dnevni avaz'.

Sve aktivnosti trebale bi biti završene do kraja godine, kada bi most trebao biti pušten u promet, rekli su iz tog poduzeća. Osim radova na otklanjanju nastalih oštećenja, kazali su kako se trenutno na mostu Počitelj izvode i pripremni radovi za potrebe izrade hidroizolacije mosta, odvodnje, kolničke konstrukcije, betonske i sigurnosne ograde, kao i za postavljanje dilatacionih naprava te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije.