NOVI ZAKON O OIE U RS Dok se jedni pitaju čije je Sunce, drugima je to dobra ideja

Trebinje i solarni paneli
Z. Lojpur/Hercegovina.info

Da li za hercegovačko sunce postoji mjesečna nadoknada, ovih dana je jedan od dva pitanja vezano za novi Zakon o obnovljivim izvorima energije u Republici Srpskoj. Novim zakonom bit će omogućeno postavljanje solarnih panela na domaćinstva. Drugo pitanje je da li time idemo u korak sa Europom i svijetom i jesu li obnovljivi izvori energije naša budućnost?

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović, najavio je da će postavljanje solarnih panela biti moguće već od kraja ove godine. Radi se na principu 'proizvođač - kupac' i navodi da se za početak očekuje da će oko 10% domaćinstava biti korisnik panela.

"Građani će na svojim krovovima moći imati solarne elektrane iz kojih će proizvoditi struju za svoje potrebe, a viškovi koji im budu odobreni, plasirat će na mrežu", istaknuo je Petrović. Ono što navodi kao prednost jeste da će Elektroprivreda isporučivati manjkove kada korisnicima bude nedostajalo električne energije.

To je za Hercegovce izuzetno primamljiva ponuda, gledajući i sa strane kada je u pitanju očuvanje planete, ali i dugoročna ekonomičnost. Pa samim tim, ugrađivanje solarnih panela ima svoju dobru i lošu stranu.

Dobra je, jer je zaista važno utjecati i razvijati svijest o očuvanju prirode. Također i na današnje cijene koje 'divljaju' iz dana u dan, ovo je realno rješenje. E sada se postavlja pitanje, za koga? Cijena solarnih panela će iznositi oko 6000 eura, što za prosječnog građanina jeste ravno kreditu sa 'budi Bog sa nama' kamatnom stopom.

Tako bar gledaju obični građani, na kraju krajeva, oni zbog kojih ovaj zakon stupa na snagu. Anketu koju smo uradili u Trebinju pokazala je podijeljena mišljenja.

"Čije je Sunce? Je li Elektroprivreda vlasnik? Ako ja kupim panele od proizvođača, postavim na krov svoje kuće i priključim na moju instalaciju, zašto bi mi netko onda dodatno naplaćivao korištenje sunčeve energije," glasio je jedan od komentara.

"Mislim da je ovo jako dobra stvar. Investicija nije baš mala, ali kad se vrati uloženo poslije nekoliko godina, struja će bukvalno biti džaba za to domaćinstvo. Nadam se samo da će nadležni imati sluha posebno za one koji i nisu baš u mogućnosti da ovo sebi priušte. U svakom slučaju, odlična ideja", komentar je još jednog Trebinjca.

Prema Petrovićevim riječima, promovirat će se ona domaćinstva sa manjim primanjima kao i slabije razvijene lokalne zajednice.

Put ka Europi je u svakom slučaju posut trnjem. Nekako čudno ispada da je i očuvanje prirode počelo da nas košta i to dosta. Mada slušajući nadležne, kažu da će se vremenom isplatiti. Pa sada svi imaju pravo da odluče hoće li sudjelovati u ovome, imaju li financijsku mogućnost i dobru volju.