Njemačkoj prijeti recesija

Njemačka, recesija

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago pale, nastavljajući negativnom putanjom od prošloga tjedna, jer su nakon podatka o padu industrijskih narudžbi u Njemačkoj ojačala strahovanja od recesije u najvećem gospodarstvu eurozone.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 4 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,10 posto, na 7.160 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 12.040 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.495 bodova.

Ulagače su zabrinuli jutros objavljeni podaci o nešto većem nego što se očekivalo padu industrijskih narudžbi u Njemačkoj u kolovozu, zbog čega su ojačala strahovanja od recesije.

Podršku tržištima pruža, pak, nada u smanjenje kamatnih stopa u SAD-u, kao i u poboljšanje trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine jer se ovoga tjedna, 10. i 11. listopada, nastavljaju trgovinski pregovori.

No, ulagači su oprezni jer medijska izvješća govore da Kina nije spremna na širi trgovinski dogovor kakav zagovara Washington.

Ulagači su oprezni i zbog toga što su, nakon snažnog skoka u petak, američki terminski indeksi trenutno u minusu, što znači da bi na Wall Streetu u ponedjeljak cijene dionica mogle pasti.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,2 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 21.375 bodova.

Fenix-magazin/MD/Hina