NEMA STRAHA Agencija za bankarstvo FBiH preuzela kontrolu nad Sberbankom

Agencija za bankarstvo i Sberbanka
Klix

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine preuzela je kontrolu nad Sberbank BiH. To je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

"Ovo radimo u cilju građana i interesa BiH. Sberbank je zdrava banka i mi nismo htjeli doći u situaciju da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje i radna mjesta te banke", istaknuo je Mahmuzić, prenosi Fena.

"Procijenili smo da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a. I ovako čuvamo depozite", kazao je Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao građane da imaju vjeru u sistem.

"Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svatko dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto događa, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno", rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

"Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema", dodao je, a prenosi Klix.