NAJUSPJEŠNIJI HRVATSKI STARTUP Mobilni novčanik Aircash dolazi i na tržište BiH

aircash

Vodeći digitalni novčanik na tržištu u srednjoj i jugoistočnoj Europi, hrvatski startup Aircash, ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.

Aircash je osnovao kompaniju u Banjoj Luci Aircash AC d.o.o. sa početnim kapitalom od 50.000 KM.  Osnivači poduzeća su Jelenko Lolić sa 50,5 posto udjela, Aircash Int Limited London, Velika Britanija sa 47,5 posto i Željko Topić sa 2 posto. Željko Topić je ujedno i direktor, prenosi Indikator.

Start Aircasha na bosanskohercegovovačkom tržištu je očekivan s obzirom da je Republika Srpska pri kraju usvajanja Zakona o elektronskom novcu kojim se omogućava poslovanje društava za izdavanje elektronskog novca.

Republika Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o elektronskom novcu u studenom 2023. godine. A 21.prosinca obavljena je u Narodnoj skupštini RS rasprava o ovom zakonu koji donosi nove vrste usluga, prije svega u domeni plaćanja.

Aircash je najbrže rastući hrvatski startup u Europi, prema izboru Financial Timesa. Njegovi su vlasnici najavili da će u 2023. godini dosegnuti promet od čak milijardu eura. Kompanija doživljava europski uspjeh. Razvili su posao u zemljama kao što su Njemačka, Rumunjska, Italija, Španjolska, Grčka, baltičke zemlje, Austrija itd.

Korisnicima omogućava razne usluga  poput plaćanje u online i fizičkim trgovinama, plaćanje režija bez naknade, kupnju ulaznica za razna kulturna i sportska događanja, autobusne karte, karte za trajekte, e-vinjete, telekomunikacije, parkiranje, Play Station vaučere… Korisnicima se putem aplikacije omogućava i transfer novca drugim korisnicima iz cijelog svijeta.

Aircash je 2021. postao prva nebankarska institucija u Hrvatskoj koja je stekla status “Mastercard issuer”. A kao rezultat toga nastala je Aircash Mastercard prepaid kartica s brojnim prednostima.