Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik

Ivan Veselić, Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik, dm
Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik, Ivan Veselić, ima 23 godine i dolazi iz Novog Sela Palanječkog pokraj Siska gdje se s obitelji bavi ekološkim uzgojem oko 30 vrsta voća i povrća.

Proizvodi najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika Ivana Veselića, koji je tu titulu osvojio lani između 50 kandidata, dostupni su u svim prodavaonicama dm-a u Hrvatskoj od siječnja 2016.

Zahvaljujući osvojenoj tituli najboljeg mladog poljoprivrednika dm mu je otvorio police svojih trgovina pa je tako pekmez od šljive, ajvar te namaz od tikve i jabuka OPG-a Veselić moguće kupiti u 60 hrvatskih gradova u kojima dm posluje.
"Širenjem ponude proizvoda iz ekološke proizvodnje dm nastoji pomoći kupcima da vode zdraviji i kvalitetniji život. Drago nam je što će dm, zahvaljujući suradnji s Ivanom i njegovom obitelji, još većem broju građana približiti ekološku proizvodnju i kvalitetne proizvode malih, hrvatskih proizvođača", kaže Tanja Hrvojević, menadžerica za asortiman osviještene prehrane u dm-u.

Najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik, Ivan Veselić, ima 23 godine i dolazi iz Novog Sela Palanječkog pokraj Siska gdje se s obitelji bavi ekološkim uzgojem oko 30 vrsta voća i povrća od kojeg dijelom proizvode pekmeze, ajvare, namaze, nektare i sokove. Obitelj Veselić posao je pokrenula imajući na umu očuvanje ravnoteže u prirodi, a svojim primjerom žele potaknuti ljude na razmišljanje o načinu života koji umanjuje utjecaj na okoliš i zdravlje.

"Proizvodima vrhunske kvalitete, koji osvajaju povjerenje potrošača i šire svijest o ekološkoj proizvodnji, želimo potaknuti ljude na razmišljanje o promjeni načina života kako bi pridonijeli očuvanju vlastitog zdravlja, ali i zdravlja prirode", ističe Ivan Veselić, nositelj OPG-a Veselić.

Ekološka proizvodnja osnovna je djelatnost OPG-a Veselić od 2003. dok su u upisniku ekoloških proizvođača registrirani 2005. i od tada je sva proizvodnja pod nadzorom. Tečaj za ekološkog poljoprivrednika Ivan Veselić položio je 2008. a proizvodnja se odvija na 12,7 hektara. Lani je njegov OPG u dugogodišnji zakup dobio 50 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a s projektom daljnjeg razvoja ekološke proizvodnje prošao je i na natječaju za mjeru četiri iz ruralnog programa gdje je dobio potporu u visini gotovo 1,3 milijuna kuna.

Velikom potporom natjecanju za izbor najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika dm nastavlja s ulaganjem u razvoj ponude proizvoda iz ekološke proizvodnje. Tako je u 2014. na natječaju "...jer najbolje dolazi iz prirode!" odabrano devet hrvatskih poljoprivrednika čiji su ekološki proizvodi danas uključeni u asortiman dm-a. U travnju 2015. dm je razvio marku dmBio, prvu vlastitu marku u kategoriji hrane koja u ponudi ima proizvode i namirnice iz ekološke proizvodnje.