NAGRADE Vrijedno priznanje za kompaniju iz Hercegovine

Uručena priznanja
Indikator

Portal Indikator.ba. u partnerstvu sa Gospodarskom komorom Federacije BiH uručio je u petak priznanja za najbolje poslovne poteze u svom tradicionalnom izboru na svečanosti koja je održana u sjedištu Komore u Sarajevu.

Priznanja su uručena za najbolje poslovne poteze u financijskom sektoru BiH subjektima ESP BH Sarajevo, Intesa Sanpaolo banka i Payten Sarajevo, za poteze u gospodarstvu BiH kompaniji Violeta Grude i Gospodarskoj komori FBiH (za osnivanje Inžinjerske komore FBiH), te za najbolje poteze u turizmu u sezoni Zima 2019/2020 kompaniji Hand Export-Import Cazin i u sezoni Ljeto 2020. udruženjima žena Priroda Bratunac i Maja Kravica.

Priznanja su dodijeljena, ali zbog odsutnosti dobitnika, na koju je utjecala i trenutna pandemija koronavirusa, nisu uručena Studen grupi Brčko i JP Željeznice FBiH za najbolje poteze u gospodarstvu BiH, Coca Coli HBC za najbolji poslovni potez u jugoistočnoj Europi, kao i Turističkoj zajednici općine Neum i kompaniji Mali Fis Vitez za poteze u turizmu. Njima će u suradnji sa Gospodarskom komorom FBiH priznanja biti uručena naknadno. Predsjednik Gospodarske komore FBiH, u uvodnom obraćanju podsjetio je da je Komora već drugu godinu partner ovog, kako je kazao, izuzetno dobrog projekta, kao mjerilo uspjeha domaćih kompanija.

"Danas svima treba pozitivnih vijesti, treba nam pozitivnih pokazatelja na koje mi na terenu nailazimo. Ja i moje kolege iz Komore i ostalih članica komorskog sistema prilikom posjeta firmama nailazimo i na probleme koje kompanije imaju i putem naših komorskih alata se obraćamo donositeljima odluka za njihovo rješavanje, ali isto tako svaki puta naiđemo na neke pozitivne priče, pozitivne motive poput novih projekata, istraživanja, pozicioniranja na zahtjevnim tržištima... Sve su to stvari koje mi razmjenjujemo sa našim partnerima iz portala Indikator.ba koji vode projekat izbor najboljeg poslovnog poteza i jednom godišnje prezentujemo rezultate", kazao je Mirsad Jašarspahić.

Urednik portala Indiaktor.ba Borivoje Simić kazao je kako poslovne odluke koje su nagrađene donesene u jednom mirnijem i izvjesnijem okruženju, ali da je ohrabrujuće da se razvijaju i u ovo pandemijsko vrijeme i obećavaju rezultiranjem novih uspješnih priča u BiH. "Iako su ekonomske aktivnosti suspregnute, te iako mnogi razmišljaju o odgađanju planiranih investicija ili su ih već odgodili, mi sa ovog mjesta želimo isticanjem dobrih poslovnih odluka poručiti kako poslovna dinamika ne smije stati i kako je kriza istovremeno poticaj da se nastave stari ili započnu novi projekti", istaknuo je Simić.

Bakiru Ćelosmanoviću, direktoru kompanije ESP BH d.o.o., uručeno je priznanje za lansiranje aplikacije OPA, koja je udruženi projekat BH Telecoma, Raiffeisen banke i kompanija ComTrade d.o.o. Sarajevo i QSS d.o.o. Sarajevo. Ovaj poduhvat zavrijedio je pažnju jer je riječ o udruživanju pameti na domaćem tržištu kako bi se lansirao trendovski proizvod u vrijeme kada digitalna plaćanja osvajaju cijeli svijet.

Potez Intesa Sanpoalo banke koja je uspostavila suradnju sa kompanijom UnionPay International (UPI), međunarodnom podružnicom China UnionPay, analitičari portala Indikator.ba uvrstili su među najbolje poslovne poteze zbog dovođenja velikog brenda na naše tržište i popriličnog potencijala koji sa sobom donosi.

Direktor kompanije Payten d.o.o. Sarajevo Mirza Ustamujić primio je nagradu za niz akvizicija koje je ova kompanija zajedno sa Asseco grupacijom napravila u široj regiji, pri čemu su konsultanti Indikator.ba posebno značajnim ocijenili preuzimanje 80% dionica Monri Grupe, tvrtke sa sjedištem u Bosni i Hercegovini koja posluje u BiH. Kao zanimljiv, vrlo vrijedan i zančajan potez bio je i onaj koji je povukla Gospodarska komora FBiH jer je inicirala, a potom i podržala osnivanje Inžinjerske komore FBiH.

"Inžinjeri su ti koji svojim rješenjima krče put primjeni suvremene tehnike i tehnologije s ciljem stvaranja modernog društva i stoga ovaj potez ima izuzetan značaj za BiH", obrazložio je Hajdar Arifagić dodjelu ovog priznanja.

Otvaranjem ski parka u neposrednoj blizini Cazina protekle zime Muhamed Handanagić, vlasnik i direktor kompanije Hand Export-Import Cazin, započeo je razvoj zimskog turizma u Unsko-sanskoj županiji, što je po ocjeni analitičara Indikator.ba zavrijedilo priznanje za najbolji potez u zimskom turizmu u BiH. 

Nada Marković, predstavnica Udruženja 'Maja' iz Kravice primila je u ime ovog i Udruženja Priroda Bratunac plaketu za najbolji potez u turizmu u sezoni Ljeto 2020. Udruženja žena 'Priroda' i 'Maja' Kravica iz Bratunca su ovaj grad promovirala kao destinaciju avanturističkog turizma i raznovrsne gastro ponude. Uz to otvorili su i stazu zdravlja dugu 22 kilometra kao priliku za provjeru zdravlja i izdržljivosti u prirodnom ambijentu.

Svečanosti uručenja priznanja prisustvovali su i predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) iz Sarajeva, kao i Centralne banke BiH, koja pomno prati aktivnosti portala Indikator.ba, posebno u dijelu koji se odnosi na financijski sektor, navedeno je u izvještaju za medije tog portala.