Mostarski aerodrom na koljenima: Žele raditi, ali nema novca

Aerodrom Mostar
Hercegovina.info

Početak rada Aerodroma u Mostaru je neizvjestan nakon što je poduzeće zapalo u tešku situaciju usljed epidemije virusa korona i potrebna mu je pomoć sa nivoa BiH da prevaziđe krizu, izjavio je direktor Marin Raspudić.

"Mi smo 2019. godinu završili pozitivnim poslovanjem, pa smo imali jedan mali dio sredstava da rasporedimo u ovoj nepogodi. Iako smo bili zatvoreni i prihodi bili nula, opstali smo na neki način. Radimo u smjenama i pravimo planove za dalje", objasnio je Raspudić.

On je istaknuo da uprkos teškoj situaciji nema namjeru da otpušta radnike koji su dobili plaće za prvih pet mjeseci u punom iznosu s doprinosima. "U planu za ovu godinu promijenili smo naše zahtjeve prema ministarstvu prometa FBiH, tražeći samo operativne troškove kako bismo opstali. Dobili smo dopis 'Fly Bosnie' i 'Croatia airlinesa' koji žele raditi", rekao je Raspudić.

On je dodao da do tada treba uraditi sve potrebne pripreme kako bi zaštitili putnike od virusa, ali da za ostatak priprema treba izdvojiti još sredstava, zbog čega očekuju adekvatnu pomoć od Vijeća ministara.

Da je početak rada neizvjestan ukazuje i podatak da je kompanija 'Eurowings' otkazala čitavu sezonu, tako da ovog ljeta neće biti ključnih letova iz Dusseldorfa i Stutgartta prema Mostaru, dok su ostali letovi pod znakom pitanja, navodi Klix.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.