FOTO  MODERNIZACIJA Donosimo detalje o radovima u središtu Mostara i na vrhu Avenije

Radovi Španjolski trg - Ero
Hercegovina.info

Povodom početka radova na relaciji od raskrižja kod nekadašnjeg hotela 'Ero' do raskrižja na Španjolskom trgu u Mostaru, uputili smo dopis ministarstvu prometa i komunikacija FBiH kako bismo javnost malo detaljnije informirali o istim.

Na ploči koja je postavljena kod nekadašnjeg hotela 'Ero', te na Španjolskom trgu, navodi se kako je investitor navedeno ministarstvo, implementator J.P. Ceste FBiH i Grad Mostar, izvođač radova je HP Investing, dok je nadzor povjeren poduzeću Cadoro ING. U odgovoru za Hercegovina.info se navodi:

"Na temelju sporazuma o implementaciji projekata rekonstrukcije magistralnih cesta koje prolaze kroz Mostar, zaključenog između ministarstva prometa i komunikacija FBiH i Grada Mostara, Grad Mostar je proveo postupke javnih nabavki radova i nadzora, te na osnovu istih zaključio ugovor o izvođenju radova, te za pružanje usluga nadzora nad izvođenjem radova na predmetnoj dionici.

Sredstva za financiranje izvođenja radova i nadzor radova su osigurana kroz proračun navedenog ministarstva za 2020. godinu (Službene novine FBiH br. 17/20).

Radovi Španjolski trg - Ero

Na temelju provedenih postupaka javnih nabavki, zaključeni su sljedeći ugovori za radove i nadzor na dionicama: - rekonstrukcija M-17.4 - dionica Ulica kralja Tomislava; izgradnja rotora na M-6.1 - križanje ulica kralja Tomislava i Rudarska (vrh Avenije); izgradnja M-6.1 - dionica Španjolski trg - hotel 'Ero'.

Dakle, ovaj ugovor za radove i nadzor obuhvata tri projekta i to: 1. izgradnju kružnog toka na mjestu postojećeg raskrižja sa semaforima (vrh Avenije), 2. rekonstrukciju četiri kolničke trake ulice kralja Tomislava uz prethodnu rekonstrukciju i dogradnju vodovodnih i kanalizacijskih instalacija i 3. rekonstrukciju ulice na dionici od hotela 'Ero' do Španjolskog trga što podrazumijeva izgradnju prometnice sa četiri trake.

Radovi Španjolski trg - Ero

Izabrani izvođač radova je HP Investing d.o.o. Mostar, dok je ugovorena vrijednost radova 4.461.248,73 KM (bez PDV). Nadzor nad radovima je povjeren poduzeću Cadoro - ing d.o.o. Mostar, a ugovorena vrijednost usluge nadzora je 43 750 KM (bez PDV).

Obzirom da radove na izgradnji novog kružnog toka (vrh Avenije) i rekonstrukciju ulice kralja Tomislava treba koordinirati sa radovima na izgradnji glavnog desnoobalnog kolektora, isti će započeti nakon što se kolektorska cijev položi u trasu kružnog toka.

Radovi Španjolski trg - Ero

Radovi na rekonstrukciji ulice dr. Ante Starčevića ('Ero'-Španjolski trg) su započeli i isti neće dovesti do obustave prometa u toj ulici. Može eventualno dolaziti do kratkotrajnih obustava u pojedinim fazama gradnje, ali bez većeg ili dugotrajnijeg utjecaja na promet. Projektom je predviđena izgradnja četverotračne prometnice sa razdjelnim 'zelenim' otokom u kojem je i nova javna rasvjeta, izgradnja pješačkih staza, te sadnja novih stabala, obzirom da se postojeća moraju posjeći.

Iako je projektom predviđeno uklanjanje devastiranog objekta stare željezničke stanice, u ovoj fazi radova do istoga neće doći, jer nisu riješeni imovinsko - pravni odnosi na istom. Na dijelu trase uz ovaj objekt neće biti izrađena krajnja zapadna kolnička traka dok se ne stvore zakonske pretpostavke za uklanjanje objekta.

Radovi Španjolski trg - Ero

Naglašavamo da je ministarstvo prometa i komunikacija FBiH u svom proračunu za 2020. godinu uspjelo osigurati navedena sredstva za Grad Mostar. Također, i pored krize izazvane pandemijom koronavirusa, uspjeli smo sačuvati odobrena sredstva za Grad Mostar i zahvaljujući tome omogućili smo ulaganja u cestovnu infrastrukturu i razvoj Mostara", navedeno je u odgovoru ministarstva prometa i komunikacija FBiH.

Istaknut ćemo i da je rok izvođenja radova 180 dana (od 'Ere' do Španjolskog trga) od početka izvođenja istih, a to je od 7.12. ove godine.