Mario Zovko: Bavljenje okolišnim konzaltingom je ideja koja je dugo rasla u meni

Mario Zovko
U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više. Gost Kluba menadžera danas je diplomirani inženjer strojarstva Mario Zovko, osnivač poduzeća OKON d.o.o. Mostar.

Rođen 1967. godine u Mostaru. Redovno školovanje pohađao u rodnom gradu (osnovna i srednja škola, kao i fakultet), a završio 1991. godine kao diplomirani inženjer strojarstva - proizvodni smjer.

"Trudim se da izraz "cjeloživotno obrazovanje" ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, pa sam prošao i višemjesečnu stručnu i praktičnu specijalizaciju iz zaštite okoliša u SR Njemačkoj na Sveučilištu Kaiserslautern i TÜV Pfalz, različite tečaje, seminare, dodatna školovanja... Čitanjem počinje i završava svaki moj dan", kaže Zovko na početku intervjua.

Dio ste tima OKON (okolišni konzalting), koji radi i istražuje u području zaštite okoliša. Koja je Vaša uloga u timu?

Isključivo bavljenje okolišnim konzaltingom je ideja koja je dugo rasla u meni. Početkom ove godine pokrenuo sam poduzeće OKON d.o.o. Mostar, a u radu mi pomaže i nekoliko kolega različitih struka. Pošto imam skoro dvadesetogodišnje iskustvo u tehničkoj zaštiti okoliša, u što spada i izrada svih vrsta okolišnih dokumenta: Studija uticaja na okoliš, Elaborat uticaja na okoliš, Monitoring zagađenja u okolišu itd., rodila se ideja da se bavim isključivo tim poslom.

Kod dosadašnjih poslodavaca sam se morao uklapati u njihove vizije razvoja, pa sam se osim zaštite okoliša, koja je moje temeljno profesionalno opredjeljenje, morao "usput" baviti i nekim drugim oblastima. Tu npr. spadaju projektiranje KGH sustava (klima, grijanje, hlađenje), gdje imam položen i stručni ispit kao diplomirani inženjer strojarstva, zaštita na radu i zaštita od požara, trgovina i zastupanje inozemnih firmi itd.

Moje je mišljenje da se čovjek, ukoliko želi ostvariti vrhunske rezultate u bilo kojoj struci, mora bezuvjetno posvetiti isključivo toj struci, a ne "svaštariti". Sigurno je da mogu biti osrednji projektant KGH sustava ili brand manager prodaje KGH tehnike, ali sebe vidim kao okolišnog stručnjaka jer u se toj oblasti pronalazim.

Osnovni cilj rada ovog tima je pomoći klijentima da ispune svoje obveze proistekle iz seta okolišnih zakona u FBiH. Ukratko, što sadrži set usluga koje pružate svojim klijentima?

Usluge koje nudimo odnose sa na postojeća poduzeća i nova poduzeća, ukoliko su po važećim propisima dužna ishoditi Okolišnu dozvolu.

Samostalno nudimo sljedeće usluge iz oblasti zaštite okoliša:

• Izrada Plana aktivnosti sa mjerama i rokovima za postupno smanjenje emisije odnosno onečišćenja i za usuglašavanje sa najboljom raspoloživom tehnikom
• Izrada Zahtjeva za izdavanje Okolišne dozvole
• Izrada Plana upravljanja otpadom
• Okolišni nadzor pri gradnji objekata koji moraju imati okolišnu dozvolu
• Mjerenje zagađenja zraka pasivnim mjeračima PASSAM

Mjerenje zagađenja zraka pasivnim mjeračima PASSAM

• Izrada Izvješća o stanju sigurnosti
• Izrada Unutarnjih i spoljnih planova intervencije
• Stručna mišljenja i elaborate u području zaštite okoliša
• Revizije okolišne dokumentacije

U suradnji sa našim partnerskim organizacijama (fakultetima) nudimo:
• Izradu Studija o utjecaju na okoliš
• Ispitivanje emisije polutanata iz stacionarnih izvora zagađenja
• Ispitivanje emisije buke u okoliš
• Ispitivanje ukupne taložne tvari
• Ispitivanje zagađenja voda
• Ocjena "Nultog stanja" u sklopu izrade Plana aktivnosti
• Studije, planove i strategije upravljanja okolišem
• Studije, planove i strategije integralnog upravljanja čvrstim otpadom

Osim toga, zastupnici smo i firme FANN iz Švedske koja izrađuje mini pročišćivače otpadnih voda. Više podataka se može naći na našoj web stranici.

Kada je u pitanju Vaša struka i oblast koju istražujete, aktivni ste i kao član u pojedinim strukovnim organizacijama. Postavljeni ste na Listu tehničkih eksperata pri Institutu za akreditaciju BiH, kao i na Listu stručnih osoba za učešće u radu komisija za tehnički pregled građevina i zahvata iz nadležnosti FBiH. Predstavite kratko Vaš angažman na spomenutim listama.

Izuzetna mi je čast da sa kolegama različitog formalnog obrazovanja (tehnički fakulteti, biologija, kemija, geografija...) i statusa (sveučilišni profesori, stručnjaci iz prakse, istraživači) budem na spomenutim listama. Samo od najboljih se može i najviše naučiti. Sastajemo se više puta godišnje, analiziramo i zajednički odlučujemo o usvajanju pojedinih svjetskih, tehničkih normi i standarda koje na naš prijedlog, a nakon obvezne procedure budu uvršteni u BAS bosanskohercegovačke standarde. Nakon toga, ti standardi postaju obvezni na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine.


Pored niza objavljenih stručnih radova, autor ste i knjige „Zaštita okoliša - pogled iz prakse" koja govori o zaštiti okoliša. Koliko dugo je knjiga nastajala?

Jako je teško precizno odgovoriti na to pitanje. Mislim da je odgovor "godinama" najbliži istini.

Da li uskoro možemo očekivati neki novi materijal s Vašim potpisom?

Da, ukoliko se riješi uobičajeni "sitni problem" sa financiranjem objave knjige. Materijal je već dugo spreman.

U kakvoj je situaciji BiH kada je u pitanju zaštita okoliša i upravljanje otpadom?

Ukratko, mogu reći da smo na početku jednog velikog putovanja koje može završiti na samo dva načina. Ili ćemo, ono što je već zapisano u raznim zakonima i podzakonskim aktima u Bosni i Hercegovini početi iskreno, odnosno praktično primjenjivati i tako osigurati našu sadašnjost i omogućiti budućnost našim potomcima, ili to nećemo učiniti. Odluka je na svima nama.

Kakvu vodu piju Bosanci i Hercegovci?

Kako tko. Rijetki su oni koji imaju vodovodni priključak preko sustava koji je obnovljen i gdje su uklonjene sve stare cijevi. Netko ima vodovodni priključak, ali preko starog cjevovoda, netko nije nikako priključen na javni vodovod pa pije vodu iz cisterni (čatrnja) ili flaširanu vodu, a netko opet ide na veću sigurnost i ugrađuje filtre za vodu, iako je priključen na vodoopskrbni sustav. Tužno je da zemlja koja je toliko bogata pitkom vodom već sada ima probleme oko vodoopskrbe zbog lošeg upravljanja vodama.

Postoji li neki dugoročniji plan resornih ministarstava da se na nivou države unaprijede pojedini segmenti ove oblasti, a po uzoru na razvijene europske zemlje?

Postoji mnogo planova, strategija, želja, ali...

Stvarnost je takva da po Daytonu nadležnost zaštite okoliša pripada entitetima i županijama/kantonima. Političke volje za prijenos nadležnosti na državu nema, niti je ja vidim u skoroj budućnosti. To po sebi ne bi bilo toliko loše da se ono što je već propisano setom okolišnih zakona, počevši od 2003. godine pa nadalje (Zakon o zaštiti okoliša, Zakon o zaštiti zraka, Zakon o vodama, Zakon o zaštiti od buke u Federaciji Bosne i Hercegovine i ekvivaletnim zakonima u Republici Srpskoj, odnosno županijskim zakonima koji tretiraju širu oblast zaštite okoliša) stvarno i primjenjuje u svakodnevnom životu.

Kako biste opisali grad u kojem živite. Po Vašem mišljenju, jesu li građani dovoljno ekološki osviješteni?

Grad u kojem živim je slika i prilika svih nas, njegovih slučajnih ili voljnih stanovnika. Potrebno je vrijeme za bilo kakve promjene, a jedino promjenom svijesti moguće je napraviti i promjene u prostoru koji nas okružuje. Kada čak i formalno visokoobrazovanim ljudima ne bude trebalo govoriti o okolišnoj etici (zašto recimo nije dobro probiti dno svoje septičke jame iako i susjedi to čine, a nitko ih ne kažnjava), kada uništavanje izvora pitke vode i zagađivanje zraka kod kritične mase stanovništva postane moralno neprihvatljivo (kao što je na primjer moralno neprihvatljivo uzeti nešto što nam ne pripada) moći ćemo govoriti o osviještenosti ljudi. U svojoj knjizi "Zaštita okoliša-pogled iz prakse" pokušavao sam dati nekakav svoj doprinos cijeloj toj problematici, ali nažalost čak niti većina onih kojima sam knjigu poklonio nisu je pročitali. Nadam se da će OKON malo više uraditi i u tom edukativnom smjeru.

Nobel Corporation d.o.o Mostar jedna je od prvih firmi u regiji počela istraživati i govoriti o značaju pitkih voda i utjecaju vode na organizam. Kakva su Vaša iskustva, obzirom da ste imali priliku surađivati sa spomenutom firmom?

O Nobelu najbolje govore njegovi praktični rezultati, a oni su zadivljujući. Kao što sam u prethodnom odgovoru istakao - za promjenu svijesti potrebno je vrijeme. Mislim da vrijeme proizvoda koji Nobel Corporation d.o.o. Mostar nudi tek dolazi.

Imamo dobru dosadašnju suradnju i planiramo je u budućnosti još više povećati uz, nadamo se, efekt sinergije.

Tko je Mario Zovko privatno?

Običan sredovječni čovjek (zar već?), sa uobičajenim problemima koji muče većinu ljudi, višak kilograma i manjak kose, kao i stalna priča o tome kako će nešto napraviti po tom pitanju (ne po pitanju kose).

Predstavite svoju obitelj?

Moju obitelj u prvom redu čine moje cure, supruga Ljiljana i moje curice Nela i Ines. Uz njih tri, tu su naravno i moji roditelji Anica i Stjepan, sestra Marina i brat Nikola. Bez njih i njihove svakodnevne podrške život bi mi bio teško zamisliv.

Što, osim obitelji ispunjava Vaše slobodno vrijeme?

Čitanje, šetnje, filmovi.

Imate li poroke?

Imam, tko ih nema?

Žalite li za nečim u životu, a što ste propustili napraviti?

Možda sam OKON trebao pokrenuti prije desetak godina.

Koje strane jezike govorite, a koje biste voljeli savladati?

Perfektno govorim njemački jezik, pasivno se služim engleskim, a volio bih znatno poboljšati svoje znanje iz tog jezika. Sebe smatram antitalentom za strane jezike, pa je i ovo što znam proizvod neprekidnog učenja, nikako nekog nepostojećeg talenta.

Koja Vas svjetska kultura posebno fascinira i zašto?

Njemačka kultura mi je osobito fascinantna. Pristupio sam joj sa uobičajenim predrasudama, a stvarnost me toliko demantirala da sam postao uvjereni germanofil.

Što biste voljeli da ljudi znaju o Vama, a nije baš poznato?

Pa eto, možda da sam konačno pokrenuo svoju firmu? U stručnim krugovima, ljudima koji se na bilo koji način bave zaštitom okoliša poznato je moje ime, a volio bih da ga u budućnosti što više vežu uz OKON d.o.o.Mostar.

Koliko često gledate televiziju u odnosu na Internet portale?

Na žalost previše.

Koje osobine smatrate da mora posjedovati svaki dobar menadžer?

Sve one osobine koje treba imati svaki dobar čovjek. Isto tako, kao što činite sve za svoju obitelj: štitite je, osiguravate joj prostor za rast i život, trudite se da nemate dugova, da svi imaju pravo izraziti svoje mišljenje, trudite se da osigurate budućnost... Tako treba voditi i poduzeće.

Naravno, budućnost će pokazati da li ću ove teorije biti sposoban i sprovesti u djelo. Nadam se jednom ovakvom intervjuu za recimo deset godina?

manager.ba