LOVA NESTALA U TUNELU Dogovorili izgradnju tunela za 70 milijuna KM, a onda je na trećini izgradnje nestalo para

Tunel Hranjen Sarajevo - Goražde
Klix

Proteklih dana kroz medije se pojavila vijest kako se obustavlja gradnja tunela Hranjen, na magistralnoj cesti Sarajevo - Goražde. Prema  informacijama Klixa, za oko 80 milijuna KM (bez PDV-a), koliko je Vlada Federacije BiH prvobitno izdvojila, planirano je da tunelska cijev od pet kilometara bude probijena. 

Međutim, novca je nestalo u trenutku dok je probijeno samo 2,5 kilometara. Ukupno je do sada obavljeno tek oko trećine ukupnog posla. Prema informacijama dobro obaviještenog izvora, projekt prate brojni problemi i nepredviđene okolnosti. U ovakvu situaciju dospjelo se i zbog takozvanog žutog fidika. Radi se o vrsti ugovora u kojem se potrebna odobrenja nabavljaju nakon početka radova i u kojoj izvođač ima 'odriješene ruke', navodi Klix.

Zbog svega ovoga oglasili su se iz Ureda za informiranje Vlade FBiH: "Povodom medijskih napisa vezano za izgradnju tunela Hranjen, ministarstvo prometa i komunikacija FBiH obavještava javnost sljedeće: Prema Zakonu o cestama Federacije BiH odgovorni implementator projekta za Izgradnju brze ceste Prača – Goražde, dionica tunel Hranjen, je J.P. Autoceste Federacije BiH.

Izbor izvođača i nadzora radova, potpisivanje ugovora za radove, nadzor i terensku kontrolu realizacije projekta izgradnja tunela Hranjen provodi isključivo J.P. Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija je stoga 1.7.2021. godine zatražilo detaljno izjašnjenje o realizaciji projekta izgradnje tunela Hranjen s naglaskom na završetak ovog projekta prema potpisanom Ugovoru o izvođenju radova. Kako nismo zaprimili odgovor uputili smo dodatnu pismenu urgenciju prema J.P. Autoceste FBiH našim aktom od 16.7.2021. godine.

Na osnovu povratnih informacija koje dostavi Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH, Ministarstvo će pripremiti Informaciju i dostaviti Vladi Federacije BiH kako bi se razmatralo na prvoj narednoj sjednici Vlade Federacije BiH", navedeno je u dopisu.

Nakon toga, oglasili su se i iz J.P. Autoceste FBiH: "Za završetak izgradnje tunela Hranjen struka će biti ta koja će dati rješenja koja će interese zajednice imati na umu. Rješenja neće uzimati u obzir politikanstva koja nisu usmjerena ka cilju, a to je završetak projekta. 

To je interes šire zajednice koji prevazilazi uskostranačke borbe. Kada je u pitanju trenutno stanje, J.P. Autoceste FBiH je utvrdilo nepobitne činjenice. Evidentno je kašnjenje i nedostatak sredstava, jer za preostalih 7,5 mjeseci koliko je ostalo ugovornog roka nije moguće realizirati preostalih cca 70% fizičkog obima, niti je to moguće financirati preostalim novčanim iznosom od 2.131.193,80 KM.

Tunel Hranjen Sarajevo - Goražde

Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i u skladu sa važećom regulativom, što bi omogućilo nastavak radova sa manjim rizikom u odnosu na ranije stanje.

Novo rukovodstvo J.P. Autoceste FBiH je zbog profesionalne i moralne obaveze uradilo cjelovitu analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stupnja eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta", priopćeno je iz Autocesta FBiH.

To nije sve. Dopisom su se oglasili i iz poduzeća 'Euro-asfalt': "Oglašavamo se povodom brojnih medijskih objava u vezi s trenutnim stanjem projekta 'Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen', a u cilju objektivnog informiranja javnosti.

Prije svega, važno je istaknuti da je ugovoreni iznos radova na pomenutom projektu oko 70 milijuna KM, a u njega su uračunati svi troškovi instalacije gradilišta (koje je daleko od urbanih zona), zatim troškovi izgradnje infrastrukture do portala tunela (pristupne ceste, instalacije itd.), pripremni i istražni radovi, portalni radovi, studije i projektiranje i drugi radovi neophodni za početak realizacije projekta. 

Točno je da je iskopano 2.065 m tunela, što predstavlja oko 37% ukupne dužine, ali je isto tako urađeno blizu 100% ostalih radova koji ne spadaju u tunelski iskop. Činjenica je da je tunel Hranjen najkompleksniji od svih tunela koje je Euro-Asfalt do sada radio, a Euro-Asfalt je u ovoj oblasti najreferentnija i daleko najsposobnija kompanija u regiji. 

Primjera radi, Euro-Asfalt posjeduje veće kapacitete u tunelogradnji nego sve druge regionalne kompanije zajedno, a u posljednjih nekoliko godina realizirao je većinu kompleksnih projekata u regiji. Također, činjenica je da geološka kompleksnost tunela Hranjen nije bila inicijalno predviđena i da nije bila uračunata u inicijalnoj ponudi. 

Tunel je većim dijelom bio na granici izvodivosti standardnom novom austrijskom tunelskom metodom i morali smo uključiti najveće stručnjake, najuigranije i najkompetentnije tunelske timove i novu opremu da bismo se izborili s podzemnim pritiscima. Pored enormnih podzemnih pritisaka i povećanih dotoka podzemne vode, zabilježili smo i nepredviđeni događaj podzemne poplave, prešli preko podzemnih jezera, u više navrata angažirali speleologe i prošli nekoliko podzemnih galerija. 

Nakon poplavnog događaja, značajan dio tunela je bio teško oštećen i takve posljedice još uvijek saniramo. Radovi su još uvijek u tijeku i neće biti obustavljeni dok ne završimo sve ugovorom predviđene pozicije.

Ugovor po kojem Euro-asfalt radi je zaključen prema standardnom međunarodnom modelu za projektiranje i građenje tzv. FIDIC po kojem su zaključeni i brojni drugi ugovori u BiH. Prema većini FIDIC ugovora, Naručitelj plaća ugrađene količine građevinskih materijala i ostale troškove rada koji pripadaju Naručitelju. Primjera radi, ako je za postizanje statičke stabilnosti neophodno umjesto jedne ugraditi dvije jedinice betona, Naručitelj plaća obje stvarno ugrađene jedinice betona. 

Slična situacija je i za dinamiku napredovanja. Jedan ciklus iskopa i podgradnje traje oko 12 sati što znači da se dnevno mogu napraviti maksimalno dva ciklusa. Međutim, u određenim geološkim sredinama je ciklus 0,8 – 1 m, dok je u drugim 2,8 – 3 m. Evidentno, ako se radi u sredini gdje je napredovanje 1 m da će učinak biti tri puta manji u odnosu na sredinu gdje je napredovanje 3 m, i to za istu količinu rada što se linearno odražava na rok i proračun.

Zbog svega navedenog, dinamika trošenja ugovornog novca je išla brže od inicijalno predviđene, ali su sve ugrađene količine vrlo lako provjerljive na terenu, a podzemni pritisci vrlo lako mjerljivi. Stoga smatramo da su zlonamjerne sve medijske objave koje paušalno impliciraju nekakvo nerazumno trošenje novca na ovom projektu prije analiza činjeničnog stanja.

Projekat je izuzetno izazovan i mi iz Euro-Asfalta smo učinili sve da budemo na visini zadatka. Ako Naručitelj odluči da obustavi radove, mi ćemo nakon završetka preostalih radova izvršiti demobilizaciju gradilišta i isto predati Naručitelju na dalje upravljanje", navedeno je u priopćenju iz 'Euro-asfalta'.