FOTO  KULTURA I TURIZAM Predstavljeni rezultati projekta koji će povezati Mostar i Podgoricu

Konferencija za medije - turističko povezivanje Mostara i Podgorice
Hercegovina.info

U mostarskom Centru za kulturu u petak (4.9.) je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati projekta 'Valorizacija kulturnog nasljeđa turističkih destinacija Mostar i Podgorica' kojega zajednički provode Turistička zajednica Hercegovačko neretvanskog županije i Turistička organizacija Podgorice.

O rezultatima projekta i završnim aktivnostima na konferenciji su govorili predstavnica Regionalnog vijeća za suradnju (RCC) Snježana Derviškadić, voditelj RCC Projekta razvoja i promocije turizma i predstavnici Turističke zajednice Hercegovačko – neretvanske županije Semir Temim, zamjenik direktora TZ HNŽ, menadžer projekta i koordinator projekta Ramiz Bašić.

U prethodnim aktivnostima projekta, koje su započele početkom godine, ove dvije turističke organizacije su utvrdile zajedničke elemente Mostara i Podgorice na temelju kojih su kreirali tri regionalne rute kulturnog turizma: Sunčana strana svjetskog nasljeđa - stari gradovi, rijeke i mostovi, Spomenička regionalna ruta i Religijsko-kulturna regionalna ruta.

"Drago nam je da smo u ovim izazovnim projektima ipak uspjeli privesti kraju projekt koji povezuje dvije države i dva grada - Mostar (BiH) i Podgoricu (Crna Gora). Bio nam je cilj povezati upravo ova dva grada koji imaju mnogo toga zajedničkog, dio su Mediterana i balkanske turističke rute za koju smo i sami svjedočili koliko je posljednih godina doživjela procvat. Kroz ovaj projekt smo angažirali brojne eksperte iz oblasti turizma, marketinga, grafičkog dizajna, fotografije i uspjeli napraviti ono što je cilj ovog projekta - promocija kulturne rute ove dvije turističke destinacije kroz fotografije, brošure, video materijale i slično.

Uradili smo analizu kulturne baštine i procjenu turističkih potencijala ova dva grada koji imaju svoje mostove, te smo definirali kulturnu rutu koja će biti ponuđena turističkim agencijama već ove godine, a osobito kada prođe pandemija. Urađen je marketinški plan za promociju ove rute, koja se trenutno promovira na billboardima u našoj zemlji i Crnoj Gori, a vjerujem da ćemo ovaj novi turistički proizvod imati priliku promovirati i na sajmovima već početkom naredne godine", kazao je menadžer projekta Semir Temim.

Projekt financira Europska unija, a provodi Regionalno vijeće za suradnju u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana.

"Ovim projektom je napravljena kulturna ruta kojom se povezuju stari gradovi, rijeke, mostovi i predstavlja nasljeđe koje imamo kroz regionalnu, spomeničku, te religijsku rutu. Mislim da se zbog svega što nam se dogodilo kroz 2020. u oblasti turizma, možda sad čak još više dobiva na značaju ovo što je urađeno, jer nam dozvoljava da na području cijele regije sljedeće sezone izlazimo s novim proizvodima i modalitetima predstavljanja nasljeđa, što je izuzetno važno jer kad krenemo natrag na tržište, bit će značajno kazati što smo uspjeli napraviti kao i da izvučemo još neke elemente ponude koji do sada nisu bili aktivni", kazala je voditelj RCC Projekta razvoja i promocije turizma Snježana Derviškadić.

Kruna, odnosno završni promotivni događaj projekta je koncert kojim će se promovirati kulturna ruta Mostar - Podgorica. "Koncert se održava 5.9.2020. s početkom u 21 sat na ljetnoj pozornici Centra za kulturu u Mostaru. U programu će, uz goste iz Crne Gore - bend Kuba Acoustic, koji će predstaviti tradicionalne crnogorske pjesme, nastupiti i poznati promotori sevdaha iz BiH - Divanhana", najavio je Bašić.

Koncert će biti održan uz strogo pridržavanje svih preporučenih epidemioloških mjera, dok će publika zbog pogoršanje epidemiološke situacije koncert moći pratiti isključivo online na youtube kanalu - Kulturna ruta Mostar-Podgorica.

Projektne aktivnosti se provode kroz bespovratna sredstva Projekta razvoja i promocije turizma Vijeća za regionalnu suradnju. Projekt financira Europska unija, a provodi RCC u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti šest ekonomija zapadnog Balkana, podržavajući razvoj i promociju zajedničke regionalne ponude kulturnog i avanturističkog turizma.