Konkurentsko vijeće odlučuje može li 'Bingo' kupiti 'Interex'

Ljubo Bešlić, bingo, bingo, interex, LIDL, bingo, BIH

U razgovoru sa Tanjom Paunović, glasnogovornicom ovog gigantskog bh. lanca, Dnevni avaz doznaje kako je procedura kupoprodaje trenutno u rukama Konkurentskog vijeća BiH, koje je zaprimilo prijavu koncentracije kojom privredni subjekt "Bingo" d.o.o. Tuzla namjerava steći kontrolu nad privrednim subjektima „C.D.E.B." d.o.o. Sarajevo (Trgovačko društvo Interex) i "European Retail Company" d.o.o. Bijeljina.

Iz Konkurentskog vijeća su potvrdili kako je u tijeku kompletiranje predmetne prijave kako je propisano odredbama Zakona o konkurenciji i Odluke o načinu podnošenja prijave i kriterijumima za ocjenu koncentracija privrednih subjekata, nakon čega će oni „Bingu" izdati potvrdu o prijemu kompletne i uredne prijave.

- Izdavanjem potvrde počinju teći rokovi u kojima smo mi, u skladu sa Zakonom o konkurenciji, dužni odlučiti o zaprimljenoj prijavi. Kada su u pitanju analize tržišta, napominjemo da u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o konkurenciji, Konkurencijsko vijeće vrši analize relevantnog tržišta u svakom konkretnom slučaju pojedinačno te na bazi navedenih analiza donosi konačnu odluku u pogledu dopuštenosti koncetracije - kazali su iz Konkurencijskog vijeća.

Oni također navode da trenutno nisu u mogućnosti pružiti više informacija s obzirom da je predmetni postupak u tijeku.