Kazne i do 5.000 KM za poslodavce u RS koji sprečavaju štrajk

kazne, poslodavci

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će sutra izmjene i dopune Zakona o štrajku, kojima su predviđene novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM za poslodavce, ako ne pristupe postupku mirenja, ne donesu akt o minimumu procesa rada ili privremeno udalje zaposlenog ili mu otkaže ugovor o radu zbog organiziranja, odnosno sudjelovanja u štrajku.

Kazne su predviđene i ukoliko u tijeku štrajka poslodavac primi nove radnike koji bi zamijenili učesnike u štrajku ili spriječava radnike da učestvuju u štrajku ili upotrijebi prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka.

Novčanom kaznom od 500 do 3.000 KM kaznit će se za prekršaj reprezentativni većinski ili drugi sindikat koji organizuje ili vodi štrajk na način kojim se ugrožava bezbjednost zdravlja ljudi i sigurnosti imovine, nanosi neposredna materijalna šteta i onemogućava nastavak rada po okončanju štrajka.

Između ostalog, sindikalci će biti kažnjeni i ako sprečavaju zaposlene, koji ne sudjeluju u štrajku, da rade.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o štrajku vrši se usklađivanje sa Zakonom o radu, koji više ne poznaje pojam „većinski reprezentativni“ sindikat i „većinsko“ udruženje poslodavaca.

Osim toga, novi Zakon o radu definira sindikalno organiziranje na nivou područja, oblasti ili grane, dok je ranije važeći Zakon o radu poznavao sindikalno i poslodavačko organiziranje samo na nivou grane i djelatnosti.