Jerko Ivanković Lijanović: Zbog gospodarstva i poljoprivrede što prije okončati formiranje državne vlasti

... boravio je danas, 25. 06. 2011. godine u općini Tešanj gdje je u pratnji načelnika Fuada Šišića i njegovih suradnika, posjetio poljoprivredne proizvođače i održao radni sastanak s tamošnjim gospodarstvenicima.

Osvrćući se na teško stanje u poljoprivredi, Ivanković Lijanović je naglasio kako je to posljedica lošega vođenja poljoprivredne politike posljednjih 15 godina, tijekom kojih se forsirao uvoz, nije bilo zaštite domaće proizvodnje i nije se dovoljno poticala domaća poljoprivreda i proizvodnja hrane.

„Prema Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH već sam uputio pismo-inicijativu, u kojem sam upozorio na teško stanje u poljoprivredi i na to što bi trebali uraditi kako bi nam poljoprivreda preživjela. Suština je da zaštitimo domaću proizvodnju i da kroz oporezivanje luksuza osiguramo dodatna sredstva koja bi, onda, mogla biti izdvojena za poljoprivredu u entitetima", kazao je Ivanković Lijanović.

U razgovoru s gospodarstvenicima, federalni dopremijer i ministar Ivanković Lijanović naglasio je kako je stvaranje povoljnijega poslovnog ambijenta u fokusu rada nove Vlade FBiH.

„U tom očekujemo jaku suradnju i partnerstvo svih ključnih aktera s ciljem unapređenja ambijenta u kojem će domaći poduzetnici biti uspješniji, a nezaposlenost manja. Također, zalažem se za to da proizvodnom sektoru potpuno ukinemo doprinose na plaće, kako bi njihov rad učinili konkurentnijim i kako bi porasle plaće u tom sektoru. Time bi i zaposlenici bili zadovoljniji, a gospodarstvo bi, generalno, bilo konkurentnije", dodao je Ivanković Lijanović, naglašavajući važnost potpore i zaštite s državnoga nivoa, a za što je potrebno završiti proces formiranja vlasti.

„Iznimno je važno da se žurno okonča proces formiranja vlasti na državnom nivou, kako bi se i sva važna pitanja iz oblasti poljoprivrede i ukupnoga gospodarstva, počela rješavati", zaključio je Ivanković Lijanović.