INVESTICIJA Hercegovina se sa Crnom Gorom povezala suvremenim graničnim prijelazom

Zoran Tegeltija na otvorenju GP Vraćenovići
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istaknuo je da je današnje otvaranje Graničnog prelaza Vraćenovići jedan u nizu uspješno realiziranih projekata BiH i Crne Gore sa EU.

U obraćanju uoči svečanog otvaranja ovog graničnog prijelaza na cesti Nikšić-Bileća, vrijednosti više od 2,5 milijuna eura, Tegeltija je izrazio uvjerenje da ovo nije posljednji zajednički projekat, te da će u narednim godinama uslijediti još veći projekti koji će biti uspješno realizirani.

"Želim se posebno obratiti graničnim policajcima i carinicima Crne Gore i BiH koji već više od 20 godina zajedno omogućavaju nesmetan prolaz ljudi i roba na ovim prostorima, jer su oni ti koji su omogućavali da naše gospodarstvo surađuje, a naši građani međusobno komuniciraju. Vaš rad u prethodnih 20 godina odvijao se u nehumanim i lošim uvjetima, ali vas to nije spriječilo da uspješno obavljate svoje poslove", istaknuo je Tegeltija.

Zoran Tegeltija na otvorenju GP Vraćenovići

On je naglasio da ovaj projekat granični policajci i carinici smatraju kao vid zahvalnosti za to što su radili u prethodnim godinama, prenosi Srna.

"U to ime, zaista vam hvala što ste omogućili da se robni i putnički kontakti nesmetano odvijaju između Crne Gore i BiH. Radite na različitim graničnim prijelazima, ali ono što vam možemo obećati jeste da ćemo se u narednih nekoliko godina potruditi da i drugi granični prijelazi između BiH i Crne Gore budu onakvi kakve zaslužujemo u 21. stoljeću", rekao je Tegeltija.

On je naglasio da ostaje obaveza vlasti i jedne i druge zemlje da omoguće bolju ekonomsku suradnju, te da je za to neophodna infrastruktura i granični prijelazi koji će omogućiti nesmetan i brz prelazak ljudima dobre volje i gospodarstvenicima koji žele uspješno raditi, ali koji će biti prepreka ilegalnoj trgovini i ljudima i robom.

Zoran Tegeltija na otvorenju GP Vraćenovići

"BiH je opredijeljena za unapređenje infrastrukture prema Crnoj Gori i gradit ćemo ceste koji su veoma skupi sa stanovništa naših projekata, ali u okviru projekta EU gradit ćemo cestu od Foče do Šćepan Polja, uključujući most koji predstavlja zajedničku graničnu liniju. Sa ovog mjesta sada obećavam da ćemo to započeti u narednoj 2021. godini", istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara.

On je izrazio nadu da će svi granični prijelazi biti modernizirani i otvoreni do 2024. godine. Zajednički granični prijelaz Vraćenovići izgrađen je na teritoriji Crne Gore, a integracijom dva granična prijelaza u jedan zajednički, u kome od danas rade granične službe BiH i Crne Gore, principom jednog zaustavljanja, pojednostavljen je prelazak granice između ove dvije zemlje.

Ovaj suvremeni granični prijelaz, površine je 9.000 metara, sa tri ulazne i tri izlazne trake, kao i jednom posebnom trakom za teretna vozila. Izgradnja objekta zajedničkog graničnog prijelaza Vraćenovići počela je krajem veljače od kada je bio zatvoren zbog izgradnje prometne infrastrukture.