Indeks ljudskog kapitala: BiH na 58. mjestu među 157 zemalja

Indeks ljudskog kapitala: BiH na 58. mjestu među 157 zemalja

Indeks ljudskog kapitala, koji je Svjetska banka uvela 2018. i koji mjeri "količinu ljudskog kapitala koju dijete rođeno danas, može očekivati da će postići kad napuni 18 godina s obzirom na rizike lošeg zdravlja i lošeg obrazovanja koji prevladavaju u zemlji u kojoj živi", svrstao je Bosnu i Hercegovinu na 58. mjesto među 157 zemalja, istaknuto je na radionici za izradu Strategije razvoja FBiH 2021. - 2027., koja je održana danas.

Bosna i Hercegovina je u lošijem položaju nego susjedne zemlje u smislu prosječnog broja godina formalnog školovanja - 9,7 godina za BiH je za godinu i po manje nego što je u izvještaju navedeno za Hrvatsku i Srbiju.

Na radionici je navedeno kako obrazovanje ima pozitivan utjecaj na ishode tržišta rada te da pozitivno utječe kako na pojedince, poslodavce, tako i na ekonomiju i društvo kao cjelinu.

Indirektni utjecaji obrazovanja na tržište rada manifestiraju se i kroz poboljšanje zdravlja i blagostanja, povećavanje samopouzdanja i sposobnosti organiziranja života, a to je značajno za zadovoljstvo i predanost na poslu, zdraviju radnu snagu te za funkcionalnije tržište rada i socijalnu koheziju.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim područjima drustveno-ekonomskog života FBiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica, tokom kojih će biti definirana vizija Strategije razvoja FBiH 2021. - 2027. te strateški ciljevi i okvirni prioriteti, priopćeno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.