HRANA, PIĆE, ODJEĆA, USLUGE Cijene u BiH su za mjesec dana skočile u svemu

Europska unija, cijene, Eurostat, cijene, potrošnja, statistika, cijene, potrošnja, statistika

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u rujnu su u prosjeku bile više za 1,2 posto u odnosu na kolovoz.

Hrana i bezalkoholna pića u rujnu su u prosjeku bili skuplji za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, odjeća i obuća za 4,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za 2,6 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo za 0,3 posto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Zdravstvo je u prosjeku poskupjelo za 0,3 posto, prijevoz za 0,1 posto, komunikacije za 0,5 posto, rekreacija i kultura za jedan posto, obrazovanje za 0,7 posto, restorani i hoteli za 0,6 posto, a ostala dobra i usluge za 0,3 posto.

Nivo cijena u rujnu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, viši je za 17,3 posto.

U rujnu ove, u odnosu na isti mjesec lani, hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su skuplji za 26,2 posto, alkoholna pića i duhan za 2,5 posto, stanovanje i režijski troškovi za 20 posto, a namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 10,9 posto.

Na godišnjem nivou zdravstvo je u prosjeku poskupjelo 1,7 posto, prijevoz za 28,2 posto, komunikacije za 1,4 posto, rekreacija i kultura za 10,6 posto, obrazovanje za 1,6 posto, restorani i hoteli za 12,4 posto, a ostala dobra i usluge za 7,6 posto.

Odjeća i obuća u rujnu, u odnosu na isti mjesec lani, u prosjeku su jeftiniji za 6,3 posto.