FOTO  Hercegovina postaje turistički brend: Predstavljen projekt vrijedan 98 tisuća eura

turizam, Mostar, ekonomija, projekti, HNŽ

Predstavnici turističke zajednice HNŽ-a predstavili na završnoj press konferenciji projekt RiTour koji se počeo implementirati 2017. godine. Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija, a provodi se u Mostaru (BiH), Solinu (Hrvatska) i Podgorici (Crnoj Gori). Ukupna vrijednost projekta iznosi 98, 000 eura.

Projekt RiTour- “Valorizacija kulturne i prirodne baštine kroz prekograničnu suradnju urbanih turističkih destinacija na krškim rijekama jadranskog bazena”, financira Europska unija u okvoru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska- Bosna I Hercegovina- Crna Gora 2014.-2020.

Povodom završne faze projekta Semir Temim, zamjenik direktora turističke zajednice HNŽ, inače menadžer ovog projekta rekao je kako je riječ je o vrlo važnom projektu za Mostar.

“Prije nekih desetak godina postavili smo cilj u turističkoj zajednici da Hercegovina postane pravi turistički brend. Jedna od aktivnosti na brendiranju naše županije upravo su i veliki broj projekata koje je turistička zajednica implementirala, a koje financira Europska Unija. Ovo je jedan od tih projekata, čiji završetak predstavljamo”- rekao je Temim.

Tijekom održavanja projekta radilo na brendiranju kulturno-povijesnog, vjerskog i pomorskog turizma, te s naglaskom na brendiranje sportsko rekreativnog turizma u Mostaru.

Rezultati projekta su mapiranje turističkih staza, uređanje parka i financiranje zip linea na Fortici te adrenalin park u Blagaju. “To su sve novi turistički sadržaji koji privlače turiste” – zaključio je Temim.

Projekt RiTour je fokusiran na kraške rijeke jadranskog bazena Jadro, Bunu i Moraču na kojima su nastali povijesni gradovi koji su predmet ovog projekta, Salona dana Solin, Doclea danas Podgorica i Bona danas Blagaj. Cilj je revitalizacija kulturne baštine te održivo korištenje prirodnih resursa, istaknuto je.

Prekograničnom suradnjom na ovom projektu ostvarena je promocija ova tri povijesna grada sa sportskim turizamom u prvom planu. “Htjeli smo promovirati povijesne gradove i sportski turizam kroz tri rijeke koje protiču kroz ove povijesne gradove.”

Projekt završava do kraja ove godine, a vodeći partner ovog projekta je bila javna ustanova Splitsko dalmatinske županije RERA SD, Turistička Zajednica Podgorice, Grad Solin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije “More i krš” i Grad Mostar.

O konkretnim aktivnostima koje su uradili na ovom projektu rekao je Ramiz Bašić viši stručni suradnik u turističkoj zajednici i član projektnog tima.

“U rujnu 2018. godine održan je Međunarodni revijalni kup u mušičarenju na rijeci Buni, što je bilo veuma dobro primljeno od građana i turističkih zajednica. Imali smo ekipe iz Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.  Uspiješno smo promovirali rijeku Bunu, te ukazali na potrebu zaštite mekousne pastrmke, koja je ugrožena.” – rekao je Bašić.

Projektom su odrađeni infrastrukturalni radovi na području Blagaja. Obnovljeno je izletište Bare pored rijeke Bune i napravljena je ribarska platforma na dva lokaliteta, jedna na ušću rijeke Bune, a druga blizu rekreacijskog centra Bunica.

“Zapuštenu površinu sa izvorom rijeke prije rata čuvala je vojska, što pokazuje koliko je to bio značajan resurs” – istaknu je Bašić.

 Pored navedenih radova, uređena je šetnica/ribarska staza uz rijeku Bunu u dužini od 400 metara, koja se pruža od Karađozbegovog mosta do vrela Bune.

“Ovim aktivnostima se doprinosi održivom korištenju prirodnih resursa, jer se, pravljenjem ribarskih platsormi i uređenjem lokaliteta Bare unaprijeđuju uvijeti za razvoj sportsko- rekreativnog turizma ovog područja i revitalizaciji kulturne baštine, budući da se šetnica, odnosno ribarska staza, nalazi u povijesnom dijelu Blagaja.”

Grad Mostar je u okviru svojih infrastrukturnih radova rekonstruirao stazu koja ide prema Stjepangradu, te su postavljene zaštitne ograde. Najavili su kako će ubrzo biti postavljeni informativni paneli, s tim da će jedan biti postavljen u info kiosku u Blagaju.

“Htjeli smo napraviti vidljive promjene te naglasiti značaj ovog područja i koliko ovo znači za budući razvoj turizma”- rekao je Bašić.

Na pitanje o izgradnji mini hidroelektrane te realnoj mogućnosti srozavanja turizma na tom području kazali su kako je turistička zajednica dala punu podršku udruženju građana koji se protive izgradnjama mini brana. “Bilo kakvi zahvati koji mogu uništiti ne samo rijeku Bunu nego sve naše rijeke koje imamo u Hercegovini su nedopustivi. Smatramo kako je puno veći značaj da ih zaštitimo i očuvamo”- zaključio je Bašić.

Iz turističke zajednice HNŽ-a su najavili par novih projekata. Prvi projekt je “Zaštita podvodne zajdnice kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude”. Projekt je ukupne vrijednosti 290.000 eura sa periodom implementacije od 24 mjeseca. Riječ je o projektu koji je vezan za ronjenje i ronioce.

Očekuje se kako će projekt rezultultirati povećanju razvoja pametnog i održivog ronilačkog turizma, a implementirati će ga u suradnji s ronilačkim klubovima u Hercegovini.

Drugi projekt je također prekogranična suradnja ove tri zemlje “Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode”, vrijednosti od 368,000,00 eura. Glavni cilj projekta je ojačati i diverzificirati turističku ponudu kroz istraživanje prekogranične biološke raznolikosti vode, te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Osim navedenih, Turistička zajednica HNŽ-a je također je dobila i već počela sa implemantacijom projekta u okviru MED programa. Riječ je o projektu naziva “Osnaži mediteran za SMART turizam” sa trajanjem od mjeseca i proračunom od 35, 000,00 eura.

 Maja Ljubić, Hercegovina.info