Građani u BiH nerijetko uzmu kredit i napuste državu

banke, krediti, nevladine udruge, BIH, nlb banka, Termoelektrana Tuzla

Značajan broj građana koji su napustili Bosnu i Hercegovinu posljednjih godina nastojao je i prevariti neku od banaka uzimajući kredit koji nisu planirali vraćati.

Često ne odlaze samo oni koji nemaju posao, već i oni koji su dobro osigurani, sa zaposlenjem na osnovu kojeg bez žiranata i drugih vidova jamstva mogu dobiti kredite i do nekoliko desetina tisuća maraka. Baš takvi su, kako saznaje Klix.ba ozbiljan i problem banaka.

Banke teško mogu otkriti namjere ljudi, posebno kada je odlazak iz zemlje u pitanje. Kako Klix doznaje, više od 20 posto spornih plasmana stanovništvu, onih kojima je kašnjenje plaćanja već prešlo 90 dana, otpada baš na te kredite.

Zanimljivo je kako su bankama "ruke svezane", da ne postoji aktivan mehanizam sankcioniranja, niti naplate potraživanja. Sve što rade jeste da obavijeste potencijalne poslodavce da su te osobe prevaranti.

Građani vjerojatno taj novac koriste kao "početni kapital" za život u inozemstvu, a ima i onih koji se nakon određenog vremena odlučuju početi uplaćivati zaostale rate kredita.

U Bosni i Hercegovini nitko nema točan podatak koliko se ljudi iselilo posljednjih godina, a trend odlazaka posebno je izražen prema zamljama zapadne Europe. Samo u Njemačkoj 2017. i 2018. godine boravak je prijavilo 50 tisuća bh. građana.