Federacija BiH: Jamci otplatili 15 milijuna maraka

Na razini sustava zabilježen je gubitak u iznosu od 103 milijuna maraka. Pozitivan financijski rezultat ostvaren je kod 14 banaka, u iznosu od 55 milijuna maraka, dok je pet banaka iskazalo gubitak od 157,9 milijuna maraka. Krediti, kao najveća stavka, u prošloj godini su zabilježili blagi rast od dva posto i na kraju godine iznosili su 9,98 milijardi maraka.

Pozitivni trendovi u segmentu štednih depozita nastavljeni su i u 2010. Štednja je 31. prosinca 2010. godine dostigla iznos od 4,97 milijardi maraka, što je najviši iznos do sada. Prema izvješćima banaka u FBiH, sa zadnjim danom prošle godine 3767 jamaca je otplatilo 15 milijuna maraka od ukupno odobrenog iznosa kredita od 101 milijun maraka (3192 kredita).

To znači da je skoro dvostruko veći iznos otplate na teret jamaca u usporedbi s prethodnom godinom. Tada je 3327 jamaca otplatilo 7,5 milijuna maraka. Prosječna efektivna kamatna stopa (EKS) na kratkoročne kredite u prosincu prošle godine iznosila je 7,96 posto, što je za 1,43 postotna boda manje u odnosu na prosinac 2009. Prosječna EKS na dugoročne kredite iznosila je 8,69 posto, što je za 1,32 posto manje u odnosu na prosinac 2009.

U izvješću se zaključuje da će banke morati povećati razinu kreditnih aktivnosti, ne samo kako bi osigurale rast kamatnih prihoda nego i zbog njihove osnovne društvene funkcije, a to je preusmjeravanje prikupljenih financijskih sredstava u gospodarske tokove i ekonomiju.

Prema ocjeni financijskih stručnjaka, objavljenoj u Informaciji, na području FBiH ostat će do 15 jakih banaka. Šest do sedam velikih banaka u stranom vlasništvu kontrolirat će 90 posto tržišta, kojim već sada suvereno vladaju, dok će se manje banke profilirati kao banke lokalnog, odnosno regionalnog karaktera.

(Dnevni list)