FBIH: Pred gašenjem na tisuće malih i srednjih poduzeća

FBIH: Pred gašenjem na tisuće malih i srednjih poduzeća
Gradska uprava Mostara upozorila je da je u 2010. trajno odjavljeno 321 poduzeće, dok ih je u prva dva mjeseca ove godine ugašeno još 45 zbog nerentabilnosti poslovanja i uvođenja fiskalnih kasa, pišu "Nezavisne novine".

Oko 50 privrednika Unsko-sanske županije/kantona najavilo je gašenje biznisa, zbog fiskalizacije kao dodatnog opterećenja poslovanju, a slične najave stižu i iz drugih dijelova FBiH.

"Poslodavce opterećuju i izdvajanja za vode, šume, takse lokalnih zajednica zbog čega ukupna davanja premašuju 70 %", rekao je direktor Asocijacije poslodavaca BiH Alija Remzo Bakšić, dodavši da visoka opterećenja najprije pogađaju mali biznis.

Projekt-menadžer u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran rekao je da je ključni razlog za gašenje firmi visoko opterećenje privrede, dok je fiskalizacija samo dodatni otežavajući faktor, koji će znatan broj poduzeća "dokrajčiti".

Vlada FBiH je još 2008. obećala da će u naredne tri godine smanjiti doprinose i poreze na neto plaće, ali to se nije dogodilo iako ovaj rok ističe.

"Imamo u planu smanjenje stope doprinosa kada dođe do povećanja prihoda u Fondu PIO i kada taj rast bude veći od rasta broja umirovljenika. Kad je riječ o porezima, to je dugoročni problem kojeg djelimično treba rješavati na državnom, a djelimično na entitetskom nivou", naveo jer premijer FBiH Mustafa Mujezinović.