Europa obećala i obećanje ispunila: U BiH stigao posljednji kontigent Pfizer cjepiva

Europa obećala i obećanje ispunila: U BiH stigao posljednji kontigent Pfizer cjepiva

Posljednji kontingent od 18.720 Pfizer/BioNTech cjepiva, koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru granta EU4Health vrijednog 13,7 milijuna eura, stigao je danas u Sarajevo. Time je ukupan broj Pfizer/BioNTech cjepiva isporučenih Bosni i Hercegovini kao pomoć u borbi protiv pandemije Covida-19 u okviru granta EU4Health povećan na 214,110 doza.

Od 13,7 milijuna eura izdvojenih u okviru EU4Health za podršku cijepljenju protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od 9 milijuna eura ostaje za podršku nastavka kupovine cjepiva. EU će nastaviti raditi zajedno sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka.

EU i njene zemlje članice (Tim Europa) ukupno su isporučile 1.302.110 doza cjepiva za Bosnu i Hercegovinu za zaštitu od Covida-19. Ove donacije pomažu Bosni i Hercegovini da podigne na viši nivo kampanju cijepljenja i poveća broj potpuno cijepljenih građana.

Današnja isporuka cjepiva dio je obećanja od 650.000 cjepiva Pfizer/BioNTech koje je financirala Europska unija, a namijenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Posljednji kontigent cjepiva stigao je na odredišta ovog tjedna. Isporuku cjepiva omogućila je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma sa proizvođačem i sa vlastima u regiji.

Olivér Várhelyi, europski komesar za proširenje i susjedstvo, izjavio je: "Kao što smo obećali (kad sam posjetio Sarajevo prilikom isporuke prvih cjepiva) u svibnju mjesecu, zemljama Zapadnog Balkana smo dostavili svih 650,000 doza Pfizer cjepiva koje je financirala EU. To potvrđuje snažnu solidarnost EU i njenih zemalja članica. Od početka pandemije, EU je odlučno djelovala pružajući podršku partnerima na Zapadnom Balkanu u zajedničkoj borbi protiv ove pandemije".

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević, rekla je: "Kao rezultat uspješne suradnje između Europske unije, Austrije i Bosne i Hercegovine još jednom smo potvrdili da samo zajedničkim snagama možemo odgovoriti na globalne prijetnje. Krajnji cilj Bosne i Hercegovine je zajedničko djelovanje na svim poljima u okviru europske obitelji".

Specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler je izjavio: "Primjena cjepiva protiv Covida-19 pokazala je da se radi o sigurnim i efikasnim sredstvima sprječavanja zaraze, ozbiljnog oboljenja, i smrti. Trenutno, većina ljudi koji imaju ozbiljne simptome Covida-19 su oni koji nisu cijepljeni. 

1,3 milijuna doza cjepiva koje je Tim Europa osigurao kao podršku partnerima u BiH u cilju zaštite stanovništva pomažu zaustavljanju širenja virusa i doprinose sprječavanju njegovih mutacija koje bi mogle umanjiti efikasnost postojećih cjepiva. Pozivam sve da se cijepe što prije".

EU je za Bosnu i Hercegovinu osigurala ukupno 95 milijuna eura bespovratnih sredstava kao pomoć u borbi protiv Covida-19. Osim 13,7 milijuna eura iz granta EU4Health, EU je osigurala 7,76 milijuna eura za pokrivanje medicinskih potreba (više od 6 milijuna komada osobne zaštitne opreme, 66 respiratora, 75 ECG monitora, 20 prijenosnih ultrazvučnih uređaja i druga oprema). 

73,5 milijuna eura je izdvojeno za podršku društveno-ekonomskom oporavku. Osim toga, EU je osigurala 250 milijuna eura makro-financijske pomoći za Bosnu i Hercegovinu u vidu povoljnih kredita, navedeno je u priopćenju iz Ureda delegacije EU u BiH.