Euro je strateška greška - mađarski guverner

Euro je strateška greška - mađarski guverner

Zemlje Europske unije, članice eurozone ali i one koje nisu u zoni primjene zajedničke euroske valute, trebale bi priznati da je euro 'strateška greška', ustvrdio je u komentaru u Financial Timesu (FT) guverner mađarske središnje banke.

Mađarska nije članica eurozone i nije utvrdila datum kada želi pristupiti zoni primjene zajedničke europske valute. Otkada je 2010. na čelo vlade došao Viktor Orban, zemlja provodi samostalnu ekonomsku politiku, kombinirajući različite mjere.

Vlada i središnja banka u više su navrata naglašavale da Mađarska ne bi trebala pristupiti eurozoni dok njezino gospodarstvo ne bude dovoljno snažno.

U komentaru objavljenom u nedjeljnom izdanju Financial Timesa guverner Gyorgy Matolcsy okrenuo je pilu naopako, poručujući Europi da je došlo vrijeme da "potraži izlaz iz zamke eura".

"Kreirana je štetna dogma da je euro 'normalan' sljedeći korak prema ujedinjenju zapadne Europe. Pritom usvajanje zajedničke europske valute uopće nije bila normalna stvar jer za tako nešto nije bio ispunjen gotovo nijedan preduvjet", piše Matolcsy u FT-u.

"Dva desetljeća nakon lansiranja eura nije izgrađena većina nužnih potpornih stupova na kojima bi počivala uspješna globalna valuta - ni zajednička država, ni proračun koji bi pokrivao najmanje 15 do 20 posto BDP-a eurozone, ni ministar financija eurozone ni pripadajuće mu ministarstvo", pojasnio je.