EU novcem podržala 29 tvrtki iz BiH, od kojih su četiri iz Hercegovine

Mljekara
Ilustracija

S ciljem ublažavanja negativnog utjecaja covid-19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini, Europska unija je podržala investicije 29 bosanskohercegovačkih kompanija i zadruga sa ukupno 3,7 milijuna KM bespovratnih sredstava.

Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. svibnja do 8. lipnja 2020. godine, a čiji je cilj bio ublažavanje posljedica covid-19 kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH; stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promoviranju održive poljoprivredne proizvodnje uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoliša i zaštitu ljudi.

Od 93 pristigle prijave na javni poziv, njih 29 je ispunilo propisane uvjete. Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija iznosi 5,7 milijuna KM i podržane su sa 3,7 milijuna KM u okviru projekata Europske unije EU4Business i EU4Agri. EU4Business je podržao 15 investicija sa 1,9 milijuna KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, projekat EU4Agri je podržao preostalih 14 investicija sa 1,8 milijun KM.

EU4Business je projekat Europske unije kojim se nastoje ojačati kapaciteti za ekonomski rast i zapošljavanje u BiH unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je vrijedan 16.1 milijuna eura, od čega 15 milijuna eura financira EU, a 1.1 milijun eura Savezna Republika Njemačka.

EU4Agri je četverogodišnji (2020-2024.) projekat čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poticanje ruralne ekonomije u BiH. EU4Agri je vrijedan 20.25 milijuna eura i financira ga EU sa 20 milijuna eura, a sufinanciraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

S područja Mostara u okviru projekta EU4Agri podržana je firma 'Jaffa-komerc', a u okviru istog projekta podržana je i firma 'Kupres-milch' iz Kupresa, Mljekara Livno, dok je u okviru projekta EU4Business podržana firma 'Šumski plod' iz Prozora. Kompletan popis onih koji su podržani kroz navedene projekte, ali i onih koji nisu ispunili sve uvjete, možete pogledati ovdje.