ENERGETSKA ZAJEDNICA Bosni i Hercegovini ukinute sankcije

Termoelektrana Tuzla
EP BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sudjelovao je u Beču na 20. sastanku Ministarskog vijeća Energetske zajednice, na kojem je odlučeno da Energetska zajednica ne produži mjere protiv BiH zbog kršenja trećeg energetskog paketa.  

Ministar Košarac pozvao je sudionike sastanka da glasuju protiv produženja mjera BiH u trajanju od dvije godine, kako je to predložilo tajništvo Energetske zajednice. 

"Ukidanje sankcija predstavlja jak vjetar u leđa za sve nivoe vlasti u BiH da nastavimo raditi na ispunjavanju obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice, posebno kada su u pitanju uvjeti iz drugog i trećeg energetskog paketa. Republika Srpska napravila je značajne iskorake u smislu preuzimanja EU regulative, te očekujemo da će Federacija BiH u što skorijem roku učiniti isto", naveo je ministar Košarac. 

On je izrazio zahvalnost predstavnicima Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji su glasovali protiv produženja mjera Energetske zajednice prema BiH. 

On je ukazao na važnost usvajanja odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, što je uvjet za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Ministar Košarac je podsjetio da je predložena odluka dobila podršku Energetske zajednice, te da se uskoro očekuje njeno usvajanje na Vijeću ministara BiH. 

"Ukidanje sankcija ujedno predstavlja dodatnu obavezu da u što skorijem vremenskom roku usvojimo odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva", poručio je ministar Košarac. Na tom sastanku razmatrani su ciljevi Europske unije u pogledu energetske tranzicije i klimatske neutralnosti, koje je Europska komisija predložila za 2030. godinu. 

Ministar Košarac glasovo je protiv ove odluke, poručivši da su za BiH prihvatljiva tri od ukupno četiri predložena cilja za 2030. godinu. 

"U koordinaciji i suradnji sa ministrima energetike Republike Srpske i Federacije BiH, definirali smo da su nam prihvatljiva tri od četiri predložena cilja, jer je neophodno omogućiti sigurnost opskrbe, te ostaviti prostor za nove investicije u skladu sa već usvojenim strateškim dokumentima u zemlji, a koji između ostalog predviđau, nove proizvodne projekte kao što je TE Ugljevik", naveo je ministar Košarac.  

Ministar Košarac nije podržao ukrajinski prijedlog da se na ovom sastanku usvoji izjava kojom se, kako je navedeno, 'osuđuje ruski agresivni rat protiv Ukrajine, te korištenje resursa i energije za ucjenu europskih ekonomija i društava, uključujući ugovorne strane Energetske zajednice', navedeno je iz Ureda za informiranje ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.