Elektroprivreda HZHB najavila isključenje struje Aluminiju

Elektroprivreda HZHB najavila isključenje struje Aluminiju

Radnici Aluminija pozivaju nadležne na dogovor i poručuju: isključenje struje znači propast Aluminijskog kombinata.

Uprava Elektroprivrede HZHB odlučila je da obustavi isporuku električne energije Aluminijskom kombinatu u Mostaru, ako ova firma za sedam dana ne dostavi prijedlog otplate postojećeg duga od skoro 99 miliona maraka i plan izmirivanja tekućih računa. ''Ukoliko u navedenom roku, do 24. travnja, Uprava Aluminija ne dostavi prijedlog rješenja o otplati dugovanja, EP HZHB će biti primorana najprije postupno smanjiti isporuku električne energije Aluminiju d.d. Mostar, a onda i konačnu obustavu", rekao za FTV Mario Fofić, glasnogovornik Elektroprivrede HZHB.

Iz uprave Aluminijskog kombinata FTV nije mogla dobiti komentar. Odgovoreno je da je direktor Željko Kordić na putu. No, sindikat poručuje: Ugasi li se struja, ugasio se i mostarski Aluminij. Ugrožen je rad svih firmi čije je poslovanje vezano za rad kombinata, a 850 radnika ide na ulicu. "To bi bila katastrofa za ovu tvornicu. To je definitivno ključ u bravu za sve", poručuje predsjednik Sindikata Aluminija Dinko Marić.

Oči radnika i Sindikata već su mjesecima uprte u Vladu Federacije BiH, kao 44-postotnog vlasnika, od koje traže da ispoštuje dogovora o subvencioniranju cijene električne energije. Ali, u Vladi su u više navrata poručivali kako od toga nema ništa, a jedan od modela rješavanja pitanja Aluminija je dokapitalizacija. "Nadam se da će Uprava, Nadzorni odbor i Vlada FBiH sjesti da pokušaju spasiti Aluminij jer je on previše važan za BiH", smatra Milenko Marić, član Predsjedništva Sindikata Aluminija.

Službene procjene kažu da je Aluminij u gubicima oko 250 miliona maraka, dok se špekulira da je stvarna cifra još veća. Odgovornost prethodnih uprava za dovođenje Aluminija na rub propasti ispitivala je i financijska policija, te se, FTV neslužbeno saznaje, spremaju istrage protiv 14 osoba.