Elektroprivreda HZ HB uzima kredit od 15 milijuna eura

elektroprivreda
elektroprivreda

Vlada Federacije BiH je prihvatila informaciju i podržala inicijativu da za projekt zamjene sustava upravljanja i turbinske regulacije u CHE Čapljina budu osigurana kreditna sredstva kod KfW Frankfurt na Majni u iznosu do 15 milijuna eura.

Konačna odluka o zaduženju će biti donesena po okončanju pregovora s KfW-om kada će biti utvrđeni konačni uvjeti kreditnog zaduženja, a krajnji dužnik bit će JP Elektroprivreda HZHB. Federalno ministarstvo financija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima kao i tekst usuglašenog Ugovora između Bosne i Hercegovine i KfW-a i ovaj zaključak dostaviti Ministarstvu financija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.

Cilj je zamjenom dotrajale opreme produžiti trajanje postojećeg postrojenja u CHE Čapljina starog 40 godina. Uvođenjem novih tehnologija, koje su ujedno jednostavnije i jeftinije za održavanje, bit će podignut stupanj pouzdanosti i raspoloživosti postrojenja, a očekuje se i povećanje moguće proizvodnje električne energije zbog manjeg broja zastoja usljed kvarova opreme.