Domaći proizvođači izgubili bitku sa stranim tržištem

uvoz, izvoz
Platform.ch

Poražavajući podatak je da je Bosna i Hercegovina lani uvezla 316,8 milijuna KM voća i povrća. Od toga, za povrće je izdvojeno 107,3 milijuna KM, a vrijednost uvoza voća 209,5 milijuna KM.

Prije godinu dana ukupna vrijednost bila je 275 milijuna KM. Dakle, umjesto da proizvodimo, uvozimo, plaćamo skupe i loše kvalitete, jedemo češnjak iz Kine, talijanske kruške, pa čak i uvozimo jabuke, šljive, kupus i krumpir koji su nekada bili zaštitni znak naših poljoprivrednika.

Već godinama domaći proizvođači upozoravaju i nevoljko, teška srca priznaju da su izgubili bitku sa stranim tržištem. Pored rekordnog uvoza, Vanjskotrgovinska komora BiH zabilježila je prošle godine pad izvoza u poljoprivrednoj industriji od sedam posto. Stručnjaci stoga zaključuju da uvozimo čak 90 posto hrane koju jedemo.

Marin Bago iz Mostarske udruge potrošača navodi da je uvoz proizvoda koje sami uzgajamo odavno postao destabilizirajući faktor.

„Kada je riječ o hrani, proizvodnji i poljoprivredi, mi smo na niskoj razini, pa čak i kada razgovaramo o tome. Moramo riješiti taj problem, prije svega, da se nahranimo kvalitetnom hranom“, ističe Bago.