DOK JE SVIJET U KRIZI Banke u BiH postavljaju nove rekorde u prihodima

DOK JE SVIJET U KRIZI Banke u BiH postavljaju nove rekorde u prihodima
Ilustracija

Banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini su ostvarile rekordne rezultate, a mnoge od njih postavile su i svoje osobne rekorde u prihodima i zaradi.

Najveća banka u BiH po ukupnoj aktivi – UniCredit bank Mostar, lani je ostvarila čistu zaradu, odnosno dobit od 112,5 milijuna KM, što je rekordan iznos. To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da zarada jedne banke pređe iznos od 100 milijuna KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Poređenja radi, godinu ranije zarada ove banke bila je 88 milijuna KM. Sve banke zajedno registrirane u Federaciji BiH prošle godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363,4 milijuna KM. Ovo je za oko 70 milijuna KM više u odnosu na godinu ranije kada je dobit bila 293,6 milijuna KM.

Ukupni prihodi banaka u FBiH lani su bili oko milijardu i 189 milijuna KM pokazuju, preliminarni podaci. Ukupni rashodi bili su 887 milijuna KM. Sve banke su poslovale dobro i pozitivno i može se reći da je bankrski sistem u FBiH bez loše karike. Na prostoru FBiH registrirano je ukupno 13 banaka.

Inače, u svjetlu trenutnih događanja u svijetu kada je riječ o bankarskom sektoru, odnosno krize u nekim svjetskim bankama, treba reći da bankarski sistem u BiH nije ugrožen, prenose 'Nezavisne novine'.

Kapital bankarskog sektora u BiH uglavnom čine depoziti domaćih građana i gospodarstva, a izloženost je stranom kapitalu veoma mala, pa razloga za paniku nema.