Dogovoren način otplate Aluminijeva dugovanja prema Elektroprivredi HZ Herceg-Bosne

Nikica Ljubić, Aluminij Mostar

Riječ je o dugovanju koje je, na dan 31. srpnja 2014. godine, iznosilo 115.755.850,96 KM, zajedno s 5.106.087,56 KM zateznih kamata, a koje će, sukladno odredbama iz Ugovora, biti otplaćeno u 48 mjesečnih obroka.

Iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH priopćeno je kako je Ministarstvo financija u Vladi FBiH zaduženo pripremiti izmjenu ranije odluke kojom je obrađeno pitanje kamata između gospodarskih društava s državnim vlasničkim udjelom, a s ciljem smanjenja Aluminijevih obveza na osnovu kamata.

Podsjećamo, Aluminij se početkom tekuće godine našao pod blokadom zbog spomenutoga dugovanja, a tek je imenovanjem današnje Uprave mostarske tvornice, kao ishod dugotrajnih pregovaranja i poteza dobre volje, došlo do pomaka odnosno deblokade, nakon koje je Aluminij otpočeo s redovitim izmirivanjem ukupnih tekućih obveza po mjesečnim računima za utrošenu električnu energiju.

- Razlog za određeno zadovoljstvo i za odahnuće svakako je realan, ali ne možemo si priuštiti opuštanje jer je još uvijek veliki posao pred nama. Aluminij je krenuo putem oporavka i predstoji nam, nakon potpisivanja ovoga ugovora s EPHZHB, rješiti pitanje odnosa i s drugim povjeriteljima. Također, mora biti jasno kako je, suočen s dugotrajnom krizom i gubitkom likvidnosti, Aluminij pretrpio i još uvijek trpi neugodne posljedice u proizvodnomu procesu, zbog nemogućnosti ulaganja u remont elektrolitičkih ćelija, u nabavu sirovina, zamjenske opreme i sličnoga. To su prioritetni ciljevi kojima smo posvećeni, jer su od presudnoga značenja za osiguranje postojanoga i normalnoga poslovanja i polaganoga oporavka Aluminija - istaknuo je direktor Nikica Ljubić, naglasivši svoj osjećaj poštovanja prema Aluminijevim djelatnicima koji su najsnažnije osjetili posljedice nedaća proteklih mjeseci, priopćeno je iz Aluminija.