Članovi sindikata praznik rada obilježili prosvjedima

Članovi sindikata praznik rada obilježili prosvjedima
Avaz

Sindikat metalaca Federacije Bosne i Hercegovine i predstavnici više drugih sindikata održali su mirni prosvjed danas na platou ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

Nakon obraćanja njihovih predstavnika, prosvjednici su se razišli i obećali da će doći u daleko masovnijem broju ako ne budu ispunjeni zahtjevi koje su postavili vlastima tražeći i da budu ispunjeni u roku od 30 dana.

Zahtjeve je pročitao predsjednik Sindikata metalaca Bajro Melez te uime radnika zatražio utvrđivanje minimalne plaće u FBiH čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plaće u FBiH, ne računajući topli obrok, regres i druge dodatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radnici također traže da bez odlaganja gospodarstvo bude rasterećeno visokih nameta na plaću, kao i da radnici iz realnog sektora, naročito metalci, budu u visokom prioritetu za imunizaciju protiv covid-a 19. Također traže da hitno počnu pregovori za usuglašavanje i zaključivanje granskih kolektivnih ugovora za njihove sektore.

Prema riječima Bajre Meleza, na prosvjed je došlo onoliko sudionika koliko je pozvano, njih 78, da bi zastupali interese radničke klase. Ne budu li zahtjevi ispunjeni, dodao je, vlasti u rujnu mogu očekivati masovne prosvjede, ne bez 100.000 sudionika.

Članovima Sindikata metalaca pridružili su se u današnjem prosvjednom okupljanju predsjednici sindikata koji zastupaju ukupno 70.000 radnika još iz šumarskog sektora, rudara, radnika iz sektora tekstila, kože i obuće, kao i elektroenergetike.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) kojim predsjedava Selvedin Šatorović danas je predstavio prijedlog zakona o najnižoj plaći koja bi trebala iznositi 1.000 KM. Šatorović je istaknuo na konferenciji za medije da je Federacija BiH jedini dio Europe u kojem ne postoji propis o najnižoj plaći.

"Već tri godine radnici u Federaciji nisu pokriveni kolektivnim ugovorom, te su tako ostali bez jedinog akta koji definira najnižu cijenu rada", kazao je on. Kaže da je Vlada Federacije BiH preuzela obavezu da utvrdi najnižu cijenu rada nakon savjetovanja sa Ekonomsko-socijalnim vijećem te da to nije ispunila.

On je neveo da oko 90.000 radnika u Federaciji prima plaću do 450 KM, a oko 260.000 radnika do 650 KM. Šatorović podvlači da ni četiri minimalne plaće ne mogu pokriti osnovne životne potrebe koje iznose više od 2.000 KM.

Prosvjednom vožnjom i simboličnim okupljanjem u Velikom parku u Sarajevu, uz podršku velikog broja građana, danas je Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) na Međunarodni praznik rada pokušao skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru.

Prvomajskim prosvjednim maršom pod sloganom 'I grob, i rob! Šta nam još spremate?' STBiH je podsjetio na osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike.

Na maršu je posebno skrenuta pažnja na radnice i radnike iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti koji rade i na praznik rada. Predsjednica STBiH Mersiha Beširović kazala je da na 1. svibanj pitaju sve one koji mogu, ako to hoće, promijeniti realnost u kojoj rade i žive radnici u ovom sektoru, imaju li trgovci šansu da ikada više rade kao ljudi, a ne robovi?

"Želim podržati 150.000 ljudi koji rade u trgovini i uslužnim djelatnostima, ali i njihove zahtjeve prema vlastima. Važno je da vratimo vjeru u sindikalni pokret, koji je jedini način da radnici zaštite svoja radnička i ljudska prava. Samo zajedno možemo sačuvati svoje dostojanstvo", kazala je novinarka Rubina Čengić.