Cijene nafte pale ispod 80 dolara

Euro je oslabio jedan posto u odnosu na dolar što sirovine čije su cijene izražene u američkoj valuti čini manje zanimljivim za ulagače koji su danas pod dojmom najnovije odluke Feda. 

Nakon redovnog sastanka čelnika Feda saopćeno je da će centralna banka dio svojih ulaganja u hipotekarne vrijednosne papire preusmjeriti u državne obveznice. 

To bi trebalo izazvati pad kamata na hipotekarne i korporativne dugove, što bi moglo potaknuti kreditiranje kompanija i građana. 

Zbog toga je kamata na 10-godišnje državne trezorske zapise, koja služi za određivanje kamata na hipotekarne i ostale potrošačke kredite, jučer pala s 2,82 na 2,75 posto.

Neki analitičari ipak smatraju da bi najnoviji Fedov potez mogao imati pozitivan utjecaj na potražnju za naftom. 

"Mislim da centralna banka čini ispravan potez", kazao je za Reuters Tony Nunan, menadžer u firmi Mitsubishi Corp dodavši da bi vlada mogla ponovno početi povećavati javnu potrošnju kako bi ubrzala oporavak. 

"Podaci o nezaposlenosti u zadnja dva mjeseca nisu bili dobri. Zbog toga vlada uvjerenje da je ekonomski oporavak u SAD-u stao", poručio je Nunan.

Barel sirove nafte za isporuke u septembru danas je u New Yorku pojeftinio 72 centa na 79,53 dolara, dok je u Londonu cijena nafte pala za 82 centa na 78,78 dolara. 

Inače, najnoviji podaci Američkog naftnog instituta pokazali su da su američke nafte zalihe prošle sedmice smanjene za 2,2 miliona barela što je veći pad od očekivanja analitičara.

(Fena)