CENTRALNA BANKA BIH Sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

CENTRALNA BANKA BIH Sve više blokiranih računa poslovnih subjekata
Marke konvertibilne marke novac

Centralna banka BiH objavila je ažurirane podatke o blokiranim računima poslovnih subjekata u BiH na kraju listopada, prema kojima je blokirano 96.485 računa poslovnih subjekata, što je više za 403 blokirana računa u odnosu na prethodni mjesec.

U izvještaju je navedeno i da 52.631 firma ima blokiran bar jedan račun, što je više za 219 firmi u odnosu na kraj rujna.

U ovom mjesečnom izvještaju o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Banke, koji sadrži 3.862 stranice, kao i ranije navedene su pravne osobe iz različitih oblasti, među kojima gospodarska poduzeća, zadruge, sportske i zdravstvene organizacije, udruženja, subjekti koji se bave uslužnim djelatnostima.

Prošlog mjeseca, odnosno zaključno sa krajem rujna, bila su blokirana 96.082 računa poslovnih subjekata, dok je 52.412 firmi imalo blokiran bar jedan račun.

U prvom izvještaju Centralne banke, objavljenom početkom studenog 2012. godine, broj blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH iznosio je 58.038, dok su 35.694 firme imale bar jedan blokiran bankarski račun.