Brzorastuće kompanije iz ŽZH nadmašile one u ZDŽ

kompanije, tvrtke, ŽZH, brzorastuće kompanije
Facebook

Najveći broj brzorastućih kompanija sa područja Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) dolazi iz Širokog Brijega (26), dok su najveću dobit ostvarile brzorastuće kompanije koje su poslovale u Grudama (51,4 milijuna KM), pokazuju podaci bonitetne agencije LRC.

Da Grude budu na prvom mjestu po dobiti koje ostvaruju brzorastuće kompanije u ZHŽ-a u najvećoj mjeri je doprinijelo poslovanje kompanije Putovi d.o.o. Grude koja je u ovoj općini u 2019. godini bila lider s rastom od 46 posto po CAGR-u (složena godišnja stopa rasta).

Ova kompanija je registrirana za izgradnju i održavanje cesta, a u svojoj ponudi još ima i proizvodnju i ugradnju asfalta, rekonstrukciju cesta, sve vrste građevinskih radova među kojima je izgradnja mostova, sportskih terena, vodovodnih i kanalizacijskih mreža i slično.

U Grudama je tijekom 2019. godine poslovalo 25 brzorastućih kompanija u kojima je radilo 1.966 radnika. Ove kompanije su ostvarile prihod od 635,6 milijuna KM i izvoz od 93,9 milijuna KM.

kompanije,tvrtke,ŽZH,brzorastuće kompanije

Najveći broj brzorastućih kompanija na području ZHŽ je poslovao u Širokom Brijegu (34 kompanije), u kojima je zaposleno 2.118 radnika koji su svojim kompanijama donijeli prihod od 540,6 milijuna KM, dobit od 47,6 milijuna KM i izvoz od 89,6 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u ovom gradu je AutoKoncept d.o.o. koja je po CAGR-u rasla 359 posto. Ovo poduzeće se bavi prodajom svih vrsta novih i polovnih motornih vozila.

Tijekom 2019. godine u Posušju je poslovalo 26 brzorastućih kompanija koje su zapošljavale 1.326 radnika. Ove kompanije su ostvarile prihod od 429,5 milijuna KM, dobit od 19,1 milijun KM i izvoz 108,4 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u Posušju je Sancta Domenica. Ova kompanija koja je ovlašteni uvoznik proizvoda velikih svjetskih brendova Sony, Panasonic, Samsung i LG je u 2019. po CAGR-u je rasla stopom od 83 posto. Kompanija ima i svoju web trgovinu i multibrand poslovnice, a ovlašteni je uvoznik PlayStation asortimana za BiH i Hrvatsku.

U Ljubuškom posluje 24 brzorastuće kompanije koje su tijekom 2019. godine zapošljavale 866 radnika. Ove kompanije su imale prihod od 300,5 milijuna KM, dobit od 16,7 milijuna KM i izvoz od 14,4 milijuna KM. Najbrže rastuća kompanija u Ljubuškom je Elvis Auto koja je po CAGR-u rasla 47 posto. Elvis Auto je kompanija koja je osnovana 1994. godine i ovlašteni je serviser kamiona i autobusa marke MAN. Kompanija posjeduje vlastiti servisni centar na 8.200 kvadrata.

kompanije,tvrtke,ŽZH,brzorastuće kompanije

Iako je riječ o maloj županiji sa samo dva grada (Široki Brijeg i Ljubuški) i dvije općine – Grude i Posušje u kojem živi svega 94.000 stanovnika, brzorastuće kompanije koje posluju u Zapadnohercegovačkoj županiji su u 2019. godini zajedno ostvarile zavidan učinak. Tako je 109 brzorastućih kompanija iz ove četiri općine/grada imalo ukupan prihod od 1,9 milijardi KM, dobit od 134,8 milijuna KM i izvoz od 306,5 milijuna KM. U ovim kompanijama je bilo zaposleno 6.276 radnika.

Iako je mnogo manja županija od, na primjer, Zeničko-dobojske županije, brzorastuće kompanije u ZHŽ su imale veći prihod od kompanija u ZDŽ za oko 500 milijuna KM, dobit za oko 40 milijuna KM, kao i izvoz za nekih 90-ak milijuna KM.

kompanije,tvrtke,ŽZH,brzorastuće kompanije

Najdominantnije djelatnosti u kojima djeluju brzorastuće rastuće kompanije u ZHŽ su trgovina na veliko gdje je ukupno poslovalo 12 poduzeća. Odmah iza njih je cestovni prijevoz robe sa sedam kompanija, pa trgovina na malo u nespecijaliziranim trgovinama pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima s pet poduzeća i trgovina na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, trgovina automobilima i motornim vozilima lake kategorije i trgovina na veliko dijelovima i priborom za motorna vozila s po četiri poduzeća.

Osnovna karakteristika brzorastućih kompanija je da iz godine u godinu postižu vrhunske rezultate na svim poljima svog poslovanja. Brzorastuće kompanije posjeduju kvalitetan tim i snažnu organizacijsku kulturu među svojim zaposlenicima, kvalitetne i pouzdane informacijske i komunikacijske alate i zaštićeno intelektualno vlasništvo.

Prema posljednjim podacima bonitetne agencije LRC, u 2019. godini u Bosni i Hercegovini je poslovalo 1.268 brzorastućih kompanija sa 69.673 radnika koje su imale prihod od 10,5 milijardi KM i dobit od 983,7 milijuna KM uz izvoz koji je iznosio 1,5 milijardi KM.